Реклама / Ads
0| 3547 |13.07.2016 НОВИНИ

До 35 изборни секции в чужда държава, реши НС на второ четене

.
Парламентът разреши образуването на секции извън дипломатическите и консулските представителства в чужбина, въз основа на не по-малко от 60 подадени заявления за гласуване, но ограничи до 35 общия брой на секциите в една държава.
 

Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс, които са в отговор на протестите на българи, живеещи зад граница. Срещу ограничението на броя на секциите възразиха депутати от ДПС и независимият народен представител Лютви Местан, защото текстът засягал правата на българите в Турция. Разкриването на секции ще става с решение на Централната избирателна комисия по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства. Предложението ще се изпраща от дипломатическите мисии до ЦИК не по-късно от 25 дни преди изборния ден. Този законопроект беше представен като опит да се поправят текстове в приетите наскоро изменения, които събудиха сериозна протестна енергия на българските граждани в чужбина, посочи Местан. Той отбеляза, че целта е била и да се избегне сезирането на Конституционния съд от държавния глава. Само че този законопроект постига точно обратните цели, коментира той. По думите му, с настоящите промени се преодоляват част от препятствията за гласуване пред български граждани, които живеят в други страни, освен в Турция. По думите му броят на секциите в южната ни съседка се намалява близо четири пъти. Разделяте нацията на етнически българи и на етнически турци, коментира Местан и нарече измененията "опит да се замаже едно фашистко, етнонацистко изтъпление". В отговор Данаил Кирилов /ГЕРБ/ представи ограниченията за гласуване на британски граждани, живеещи извън страната, и призова Местан да вземе отношение относно фашизма във Великобритания. Властта се оказа по-сладка от правата на човека, коментира в отговор Местан. Четин Казак /ДПС/ посочи, че това е законопроектът на Патриотичния фронт, който ГЕРБ подкрепя, защото това е цената за подкрепата на кабинета. Радан Кънев /Реформаторски блок/ отбеляза, че 200 хиляди българи ще сменят статута си - от живеещи в ЕС в живеещи извън границите на Съюза по волята на техния домакин Великобритания. Някой за това сетили се, попита той. Данаил Кирилов обясни, че режимът за гласуване е същият без значение дали Англия ще е в или извън ЕС, пише БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4564 |20.06.2016 Бг-професор от Охайо: 35 изборни секции в САЩ е дискриминация . 1| 3824 |17.06.2016 Парламентът реши: До 35 секции за гласуване в чужбина . 8| 4526 |17.06.2016 Местан протегна ръка на Радан Кънев за Изборния кодекс . 6| 4623 |04.06.2016 БСП поиска мораториум върху промените в Изборния кодекс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads