Реклама / Ads
3| 4913 |16.05.2020 НОВИНИ

37 са новите случаи на COVID-19 у нас

.
проф. Тодор Кантарджиев
37 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас за последното денонощие. С това общият брой на случаите на COVID-19 става 2174. Активни са 1497. За последните 24 часа у нас има 28 излекувани и трима починали.
 

Това стана ясно от редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб, като информацията този път бе представена от проф. Тодор Кантарджиев.

 

По-голямата част от новозаразените са в София - 23 лица са с положителни проби. Столицата се запазва като огнище на инфекцията. Общо 921 случая са именно в София от началото на епидемията.

 

Сред заразените има и деца.

 

Новите случаи на заразени са разпределени още както следва: Пазарджик - 3, Благоевград - 2, Плевен - 2, Кюстендил, Сливен, Пловдив, Смолян, Ямбол - 1.

 

"Във Видин също има 2 и слава Богу. Знаете, че там имаше много случаи, особено със засягането на старческите домове. Хубаво е, че започнахме да изледваме целия персонал в тези институции и хванахме началото", обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Относно трите случаи на починали лица - двама мъже от Ямбол. Има и една починала жена във Военномедицинска академия в София. Всички са били с придружаващи заболявания.

 

Средната възраст на починалите е 68 години.

 

Общият брой на заразените медицински лица е 233. Това представлява 11% от общата заболеваемост в страната.

 

Изследвани у нас от началото на епидемията са 64 480. За последнотоденонощие те са 1161.

 

"Вече имаме 25 лаборатории - повечето областни и университетски болници направиха такива. Това значи те да са обезпечени с кадри, обучение, да са снабдени. Сега е лесно, но преди 11 седмици всичко идваше със забавяне", обясни проф. Кантарджиев.

 

Той няколкократно заяви - НОЩ не плаши никого и са безпочвени обвиненията, че щабът всява паника.

 

"Да се върнем 10 седмици по-рано. Не направихме ли така, че със забавянето на случаите вече имаме много по-подготвена система? Не плашим никого. Няма бърза помощ без обучен персонал. Няма необлечени с предпазни средства медици. Няма болница, в която да не се знаят правилата. Имаме количества лекарства. Сухите цифри са благодарение на труда, на политическото разбиране, че това трябва да се направи навреме. Нямаше забрана за излизане, нямаше полицейски часове, нямаше декларации за излизане до магазина. Направихме всичко навреме. Искахме да направим нещата у нас така, че нещата да са по-леки. По-леки от държави, които досега са ни били пример в медицинско отношение, страни с много по-голям ресурс. Не сме плашили. Винаги сме казвали истината според анализа, който правихме. Цифрите сами говорят, че у нас умрелите и заболелите са по-малко", обясни проф. Кантарджев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4544 |15.05.2020 Близо 4,5 млн. заразени с Covid-19 в глобален мащаб . 1| 4802 |15.05.2020 Лекарство за COVID-19 може да бъде разчетено от тестовете на КАТ като метамфетамин . 8| 5141 |15.05.2020 Доц. д-р Ангел Кунчев: Проблемът с пандемията от COVID-19 не е решен . 8| 4880 |15.05.2020 Деница Сачева предтави новите социални мерки за справяне с кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads