Реклама / Ads
11| 4425 |14.12.2020 НОВИНИ

Почти 2000 излекувани от COVID-19 за денонощие /всичко по темата/

.
Висок остава броят на излекуваните от COVID-19 в страната. Броят на заразените за изминалото денонощие пък е традиционно нисък след почивните дни. Не са много и починалите.
 

497 са установените новозаразени с коронавирус. Резултатите са при направени 1 634 PCR теста. Положителните проби са близо 30% от направените изследвания. С това общият брой на инфектираните от началото на епидемията в страната достигна 179 449. Активни от тях са 90 041.

 

Най-много са новорегистрираните случаи в София, Варна и Бургас.

 

Разпределението по области: Благоевград - 9 нови случая, Бургас - 65, Варна - 71, Видин - 3, Враца - 8, Добрич - 8, Кърджали - 2, Кюстендил - 19, Ловеч - 1, Монтана - 11, Пазарджик - 8, Перник - 7, Плевен - 14, Пловдив - 16, Разград - 38, Русе - 1, Силистра - 2, Сливен - 20, Смолян - 13, София област - 22, София (град) - 131, Стара Загора - 3, Търговище - 4, Хасково - 1, Шумен - 12 и Ямбол - 8 нови случая.

 

Расте броят на заразените медици - към момента те са 7853.

 

Остава висок броят на пациентите с COVID-19 в болница – 7244, от тях в тежко състояние и в интензивни отделения са 590.

 

Оздравелите за последното денонощие са 1963. Преборилите инфекцията вече са общо 83 720.

 

Нисък е броят на починалите вследствие на инфекцията. За деноонщие битката с болестта са загубили 62-ма души. Общият брой на жертвите на вируса е 5688.

 

47 мобилни екипа за ваксинация у нас, желаещи са 33% от медиците

 

47мобилни екипа за ваксинация ще бъдат разпределени в България. Те ще разполагат с всичко необходимо за процеса по ваксиниране срещу коронавирусна инфекция, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Готов е алгоритъмът на така наречената пътна карта на имунизационния процес, която включва логистиката и организацията на кабинетите за ваксинация.

Това съобщи директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров след среща между министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, председателя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов и представители на шестте регионални здравни инспекции, отговарящи за организацията по ваксинирането срещу COVID-19.


"Готовността за имунизация, както от лекари, медицински сестри, работещи в лечебните заведения, така и от фармацевтите и стоматолозите, е 33% за страната", каза д-р Паздеров. По думите му за София-град записалите се за ваксинация са почти 7800. Той очаква броят на желаещите да се ваксинират да се увеличи.

"Имайте предвид, че ЕК, след регистрацията и разрешението на ваксината, ще има и характеристика на този продукт, която ще бъде конкретизирана. Все пак говорим за лекари, за здравни работници. След като излезе тази характеристика, аз съм сигурен, че бройката ще бъде много повече", допълни д-р Паздеров.

 

Първата доставка на ваксини у нас - в началото на януари

 

След това националните агенции ще имат два дни, за да одобрят продуктовата информация - това е кратката характеристика и листовката за пациента. След което в рамките на един или два дни се очаква ЕК да даде разрешение за употреба на съответната ваксина.

Това обясни пред БНТ Богдан Кирилов - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Това прави възможно първата доставка на ваксини у нас да е в началото на януари, потвърди той.

"Реално няколко дни след реализирането на първата доставка, при така създадената организация, е възможно да се стартира ваксинацията", добави Кирилов.

По думите му проблемът с транспортирането и съхранението на ваксините е изцяло решен.

"Още преди 10 дни България има готовността да приеме първоначалните доставки. Вече има поставени фризери в няколко от регионалните здравни инспекции, като предстои това да се случи във всичките 28. Това е гаранция, че България може да приеме и съхранява в съответствие с разрешението за употреба всички ваксини", категоричен беше Кирилов.

 

Здравният министър: Рано е да се говори за отхлабване на мерките

 

Здравният министър проф. Костадин Агнелов посочи, че се наблюдава подобрение и отслабване на натиска върху здравната система, но все още е рано да се говори за отхлабване на мерките.

 

"Следим много внимателно показателите. На първо място гледаме как се развива заболеваемостта у нас и как това седи спрямо останалите европейски държави. След това как седим по отношение на смъртността - разглеждаме и каква е структурата по възраст, като изваждаме процента на хората с придружаващи заболявания. Гледаме какъв е броят на използваните болнични легла и така оценяваме натиска върху здравната система. Следим данните от всяка една област, за да разберем къде се намира тя спрямо плана ни. Хубавото е, че заболеваемостта спадна под 600 на 100 000. Това ни даде глътка надежда", посочи още Ангелов.

 

Какво каза вижте тук.

 

МВнР предупреждава: Не пътувайте до Германия 


Външно министерство съветва гражданите на България да избягват пътувания до Германия. Федералната република прие ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса, които влизат в сила от 16 декември.


В Бавария вече действа  вечерен час от 21:00 до 5:00 ч. Тюрингия също наложи ограничения за излизане между 22:00 и 5:00 ч. Ден по-рано ограниченията са наложени и в Баден-Вюртемберг.


На 31 декември и 1 януари 2021 г. се въвежда забрана за събирания за цяла Германия, допълват от министерството.

 

Здравният министър проверява има ли екипировка и антигенни тестове в БЧК

 

Здвравният министър проф. Костадин Ангелов ще провери Централната складова база на Българския червен кръст (БЧК) в София. Целта на инспекцията е да се установи има ли достатъчно налични антигенни тестове и предпазни средства за медицинския персонал.

 

Очаква се след нея министърът да обясни организацията за снабдяване с предпазни средства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3967 |11.12.2020 AstraZeneca започва съвместни тестове с руската ваксина срещу COVID-19 . 33| 6400 |11.12.2020 Борисов: Мерките срещу COVID-19 остават до месец март в целия ЕС /видео/ . 21| 4340 |10.12.2020 Парадокс: Едва 28% от медиците на първа линия искат да се ваксинират срещу COVID-19 . 12| 6351 |10.12.2020 Проф. Мариана Мурджева: Ваксината срещу COVID-19 не трябва да се прилага при хора с остра инфекция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads