Реклама / Ads
17| 3163 |14.12.2020 НОВИНИ

Ангелов: Заболеваемостта падна под 600 на 100 000. Но е рано да се говори за отхлабване

.
проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването Източник: БГНЕС
Следим много внимателно показателите. На първо място гледаме как се развива заболеваемостта у нас и как това седи спрямо останалите европейски държави. След това как седим по отношение на смъртността - разглеждаме и каква е структурата по възраст, като изваждаме процента на хората с придружаващи заболявания. Гледаме какъв е броят на използваните болнични легла и така оценяваме натиска върху здравната система. Следим данните от всяка една област, за да разберем къде се намира тя спрямо плана ни. Хубавото е, че заболеваемостта спадна под 600 на 100 000. Това ни даде глътка надежда.
 

Това заяви здравният министър проф. Костадин Агнелов пред журналисти.

 

Рано да се говори за облекчаване на мерките срещу коронавируса, заяви обаче здравният министър. 

 

Това е поредният път, в който проф. Ангелов посочва, че е твърде рано да се говори за отхлабване на ограниченията и пълното отваряне на държавата на 21 декември - заявка, която бе дадена от премиера Бойко Борисов, който дни по-късно смени напълно позицията си по темата.

 

Пред журналисти Ангелов изрази личната си позиция, че нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени. Училищата и детските градини е рано да бъдат отворени на 21 декември, това може да се случи след Нова година. Предстои да бъде взето решение и за ресторантите и търговските обекти.

 

Ангелов категорично заяви, че ще настоява ограниченията да останат същите.

 

Здравният министър провери Централната складова база на Българския червен кръст (БЧК) в София. Целта на инспекцията е да се установи има ли достатъчно налични антигенни тестове и предпазни средства за медицинския персонал.

 

До 21 декември се очаква да приключи обсъждането и антигенните тестове да бъдат приравнени на PCR тестовете. По този начин и те ще започнат да бъдат отчитани в статистиката, съобщи още министърът. През тази седмица ще бъдат разпределени около 1,2 млн. антигенните тестове, които ще обезпечат нуждите на държавата.

 

Направления за бързите тестове ще могат да издават личните лекари. 

 

Все още няма яснота какъв процент от лекарите в страната са пожелали да се ваксинират срещу COVID-19. Здравният министър очаква по-късно днес да се запознае с тези данни. Той обаче уточни, че в различните области данните варират.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 9544 |13.12.2020 Пулев не издържа на урагана Джошуа и падна с нокаут . 1| 3479 |09.12.2020 Поледици в Северозападна България . 0| 3543 |04.12.2020 Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Западна България, обслужвана от ”ЧЕЗ Разпределение България” АД, за периода 07.12-11.12.2020 г. . 22| 7463 |03.12.2020 Д-р Цв. Гълъбова: ПаднАх! Време е психиатрите да се включим в управлението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads