Реклама / Ads
31| 4378 |17.12.2020 НОВИНИ

Коледа под локдаун: Мерките срещу COVID-19 у нас остават до 31 януари

.
Източник: БГНЕС
До 31 януари да останат затворени нощни заведения, ресторанти, игрални и спортни зали. Детските градини, яслите и учениците от I до IV клас ще могат да се върнат обратно в класните стаи.
 

Това предвиждат новите мерки, предложени от здравното министерство и Националния оперативен щаб.

 

Забраните за моловете продължават, с изключение на банките, аптеките и магазините на телекомуникационните компании, където се плащат сметките на гражданите. Провеждането на събития, конференции и конгреси също ще продължи да бъде преустановено до края на месец януари догодина.

 

"Ако ме питате дали сме доволни от резултатите, категорично не. Като министър на здравеопазването не искам българските граждани да бъдат излекувани, искам да бъдат здрави. Това е целта на мерките. Те са консенсусни и считаме, че ще дадат ефекта, който търсим", посочни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

 

"Да, благоприятна е тенденцията, започваме да виждаме как това се отразява на хоспитализацията, но не на тежките случаи и смъртността. Очакваме това да стане до края на годината.

 

“По отношение на мерките - днес заедно с министъра на икономиката организираме срещи с веригите на хранителните и нехранителните магазини, за да организираме изпълнението на мерките, които бяха нарушени. Няма да го допуснем”, посочи доц. Ангел Кунчев.

 

Той увери, че подготовката за имунизацията у нас е в пълен ход и до края на годината е възможно да се състоят първите ваксинации в страната. Това ще се случи в цяла Европа, вероятно на една и съща дата, както посочи председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен вчера.

 

“Да, има сериозен оптимизъм, но той е недостатъчен. Заради това трябва да предложим тези мерки на правителството и се радваме, че получихме твърдо разбиране, въпреки тежкия дебат”, посочи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

 

"В тази насока искам да кажа - ние винаги сме споделяли философията, че трябва да има по-малко заболели и по-малко загинали, за да могат да достигнат достатъчен брой живи и здрави българи до ваксините. Те вече са на пазара, задават се към България и затова трябва да сме още по-мотивирани да се запазим здрави и колкото се може повече хора да бъдат ваксинирани. Да спрем тази агония на икономиката, на училището, на здравните заведения, на психиката на хората. Това е единственият начин. Призовавам всички български граждани да се ваксинират. Призовавам всички колеги да се запознаят, да са компетентни, защото от всеки лекар се очаква да е последна инстанция", посочи още началникът на НОЩ.

 

Отварянето на училищата и детските градини

 

Учениците от I до IV клас ще се върнат в класните стаи от 4 януари. Детските градини и яслите също ще отворят врати. По думите на просветния министър Красимир Вълчев решението се базира на факта, че малките деца са в по-малка степен преносители на инфекцията и допринасят по-малко за усложняването на епидемичната обстановка у нас. Освен това при малките деца е по-трудно обучението в електронна среда.

 

"Педагогическото въздействие там е важно, защото тече процес на ограмотяване", посочи Вълчев.

 

Родителите все още ще имат възможност да подават заявления, за да продължат децата им да учат вкъщи. До този момент има над 1000 постъпили такива. Ще се запази и възможността училищата в страната да поискат индивидуално да преминат към дистанционна форма на обучение.

 

Учениците от V до XII клас ще продължат да се обучават онлайн минимум още една седмица.

 

"Всяка седмица ще следим ситуацията. Може би ще започнем най-важните дейности там, където е невъзможно те да бъдат дистанционно", заяви просветния министър.

 

“Трябва да сме предпазливи, когато обвиняваме училищата и детските градини”, посочи Вълчев. 

 

Социалните мерки

 

75% от заплатите на служителите в затворените заради мерките обекти ще бъдат поети от държавата. Това ще предложат от Министерството на труда и социалната политика, по настояване на бизнеса. Мярката ще бъде обсъдена на специално заседание. Досега това не е можело да се случи, защото министерството е правило необходимото, за да започне мярката да работи бързо, обясни министър Деница Сачева.

 

Продължава да действат останалите мерки за подпомагане - 80/20 и 60/40. Те ще са в сила до 31 март, като за това ще бъде направена необходимата нормативна промяна.

Целевата помощ за родителите ще продължи да действа и през месец януари. 32 298 заявления са подадени към днешна дата. Одобрени към момента са 10 532.

 

Към месец ноември 6.7% е безработицата. Слаб ръст бележи през декември. няма да надвиши 7% до края на този месец.

 

Очаквайте подробности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6105 |17.12.2020 Ски в условия на локдаун: Стартира ски сезонът в Банско . 20| 3574 |16.12.2020 Предлагат мерките срещу COVID-19 у нас да продължат до 31 януари . 3| 3251 |15.12.2020 Германски източници: Ваксината на Pfizer може да бъде одобрена преди Коледа . 3| 4273 |15.12.2020 Лекари: Великобритания е на път да направи голяма грешка за Коледа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads