Реклама / Ads
15| 3394 |15.12.2020 НОВИНИ

Доц. Кунчев: Ако направим глупостта да вдигнем мерките, през януари ще е страшно

.
Доц. Ангел Кунчев
В последните дни намалението започва леко да се усеща и в натиска върху болниците, ограничи се и там приемът. На този фон, ако направим глупостта да вдигнем всички мерки и кажем "Юруш на празниците - събирайте се, пазарувайте, ходете в ресторанти", ефектът ще е поразителен – в средата на януари ще напълним драматично болниците и броят и на болните, и на смъртните случаи ще нарасне значително. В момента имаме спад, който можем бързо да пропилеем, ако не вземем точните решения, каза доц. Ангел Кунчев.
 

В момента имаме спад, който можем бързо да пропилеем, ако не вземем точните решения, каза още  държавен здравен инспектор по време на уебинар на тема "Масовите имунизации - ключ към преодоляване на COVID-19 пандемията и предпазване от опасни заразни заболявания".


Нещата се развиват много динамично. Радвам, се, че успяхме да приемам националния ваксинационен план, но той е общата рамка, която трябва да се изпълни със съдържание. Ще се работи с 6-7 ваксини срещу COVID-19, в 5-6 фази, което оставя неимоверно тежки логистични проблеми пред цялата система, която е толкова уморена, че не знам вече откъде да изстискваме от хората. Но това ни е работата, ще продължим да го правим, посочи той.

 

Няма някаква драматична промяна. Много внимателно следим какво се случва в България и в Европа. Данните са противоречиви. Към вчерашна дата в страните в Европа средният процент на промяна за двата 14-дневни периода е 4,5% Общо за Европа има едно започващо покачване на броя на случаите. За този периопд в България показва минус 4,8%. Ако човек иска да е оптимист, ще каже "Всичко е точно". Обаче ние намаляваме за първи път, а това става на фона на някои други намаления, като минус 25,7% в Исландия, минус 19,4% в Гърция, минус 20,1% в Италия, минус 19,1% в Унгария, минус 18,6 в Испания. Има страни, които бележат доста по-сериозно намаляване. В същото време има и страни със значителен ръст – в Дания той е 70%, в Кипър - 28%, в Литва - 29%, в Холандия - 46%, в Словакия - 47%. Картината е разнообразна, като в голяма степен зависи от това каква държава какви мерки прилага, заяви доц. Кунчев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3331 |12.12.2020 Джема Грозданова: Да окуражаваме жените да участват в политиката и дипломацията и да направим техните гласове по-чуваеми . 15| 4088 |09.12.2020 Ангел Кунчев: Случаите намаляват, но не трябва да бързаме с отхлабването на мерките . 30| 4808 |07.12.2020 Д-р Ангел Кунчев: Не знаем какви са характеристиките на ваксината срещу COVID-19, ЕАЛ още не я е одобрила . 48| 5904 |05.12.2020 Доц. Кунчев: Пращат ми имейли с пожелания цялата ми рода да умре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads