Реклама / Ads
8| 4531 |02.12.2010 НОВИНИ

До 390 000 лева за шеф, наел нежелан безработен

.
Шеф, който наеме нежелан безработен, може да получи безвъзмездно от 50 хил. до 390 хил. лв.
 

Става дума за младежи до 29 г., за хора над 55, за родители на деца до 3 г. или родители на деца с увреждания, както и самотни майки и бащи, пише 24 часа.
Това предвижда новата схема "Социални иновации в предприятията", която ще бъде финансирана от Европейския социален фонд по Оперативната програма за развитие на човешките ресурси. На последното заседание на Комитета за наблюдение, приключило вчера, бяха одобрени 32 нови операции за 833 млн. лв. С тях България вече е получила благословия за 2,32 млрд. лв. Това са 98% от всички пари, които трябва да вземем до края на 2015 г., обяви социалният министър Тотю Младенов.

Новата схема дава възможност за въвеждане на гъвкава заетост във фирмите - плаващо работно време, ротация на работното място.
Наетите ще вземат по 100 лв. месечно като допълнителен стимул. Идеята е да насърчим работодателите да ползват капацитета на по-възрастните работници, като ги превърнат в наставници на по-младите, обясни социалният зам.-министър Красимир Попов. Това щяло да позволи вътрешнофирмено развитие на персонала, създаване на солидни трудови навици и по-добър социален климат. Шефовете ще бъдат стимулирани да осигурят социални придобивки на подчинените си - места за хранене, кътове за отглеждане на деца във фирмите.

Бюджетът на схемата е 37,9 млн. лв.
С проекти могат да участват всички малки, средни и големи предприятия. Изключение прави държавната администрация, фирмите в селското, горското и рибното стопанство, които ЕС финансира по друг ред. За първи път се дава възможност на фирмите да си осигурят модерни и безопасни условия на труд. Малки, средни и големи предприятия могат да вземат до 200 хил. лв. за целта безвъзмездно без собствено финансиране. С тези пари те могат да купят предпазно облекло, както и да внедрят нови технологии.

Мерките, одобрени от Комитета за наблюдение, гарантират добро планиране на политиката на пазара за труда в следващите 3 г. и намаляване престоя на безработните в бюрата по труда
, подчерта министър Младенов. Той бил убеден, че безработицата догодина няма да надхвърли 9,4%. Според заместник-министър Красимир Попов парите все по-бързо стигат до хората. Ваучерната система се използвала във все повече схеми, което ускорявало усвояването на парите. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5526 |25.11.2010 Хазната губи 9 млрд. лева от фирми на клошари . 1| 4794 |19.11.2010 Закопчаха синдик, поискал 15 000 лева подкуп . 34| 7078 |17.11.2010 Филчев навсякъде: Атанасов вкарва думи в устата на бедната женица Нанка Колева . 4| 5259 |16.11.2010 Вальо Топлото наел биячите на Трактора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads