Реклама / Ads
4| 5212 |20.04.2011 НОВИНИ

4 г. затвор за кмета на В.Търново иска обвинението

.
Прокуратурата във Велико Търново поиска окръжният съд да постанови 4 години затвор за кмета Румен Рашев. Той е подсъдим за престъпление по служба при учредяване правото на строеж върху общински имот.
 

Според държавното обвинение Рашев е превишил властта си и е сключил договор за строеж в по-голям обем от разрешеното от общинския съвет. Така той е облагодетелствал частна фирма и е ощетил общината с повече от 400 хиляди лева.

От години разследват търновския кмет за престъпления по служба. Градоначалникът дал 7, 6 дка незаконно на „Илстрой”, за общината останали тенискортове и… тоалетни, пише в преглед на съдебната сага регионалният в. "Борба".

Преди 4 години общинските съветници във Велико Търново решават да дадат парцел от 5260 кв. м край спортната зала. На обявения конкурс се явява само „Илстрой” ЕООД със собственик известния предприемач Илия Илиев. Той печели конкурса и започва да строи. След завършването на 8-етажна сграда - шест за жилища и два за магазини, за общината остават 2792 кв. м тенискортове, които отдавна радват търновци, и 760 кв. м под трибуните на стадиона, включително и тоалетни.

Кметът Румен Рашев неправомерно се е разпоредил с правото на строеж върху имот, частна общинска собственост, твърдят обвинителите. Обектът реално е построен върху 18 146 кв. м застроена площ вместо върху разрешените от общинския съвет 10 520 кв. м. Градоначалникът не е имал право през главата на съветниците да учреди допълнителни права на „Илстрой” с анекс към първоначалния договор.

Независимо от това разрешението за ползване на обекта от РДНСК е издадено не само при липса на валидно право на строеж, но и при сериозно отклонение от разрешението за строеж за обща разгърната площ от 17 035 кв. м. Урегулираният поземлен имот е бил с точни параметри – 5260 кв. м. След това кметът не е имал право да се разпорежда с вещно право на общината.

През април 2006 г. прокуратурата в старата столица образува следствено дело срещу виновни длъжностни лица от общината, които без решение на съвета набавили имотна облага за Илия Илиев. Една година по-късно делото е прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление. През август 2008 г. ВКП отменя постановленията на търновските прокуратури и дава указания за събиране на нови доказателства. Цялата машина се завърта отново. Сигналът за започване на проверката е на депутата Стоян Витанов. След като разследващите не могат да намерят кой е виновен за далаверата, следват нови жалби и сигнали – от комитета „В. Търново за гората” и пак от депутата Витанов. Този път сигналите са и до Комисията за борба с корупцията в Народното събрание, чийто вечен председател е търновският народен избраник Бойко Великов.

На 19 февруари 2009 г. делото е изискано отново от ВКП. Установено е, че преписката е приключила с мнение за прекратяване въпреки доказателствата за извършването на престъпление по чл. 282 от НК от Румен Рашев. На 14 март 2009 г. делото е върнато на Окръжна прокуратура - пак с указания за прилагане на закона. На 1 април 2009 г. то отново е прекратено. В средата на май Апелативната прокуратура потвърждава оправдателното заключение на окръжната инстанция. След това папките отиват в отдел „Инстанционен контрол” на ВКП при прокурор Ваня Савова, която се произнася на 3 юни с акт „без право на обжалване”.

„Просто си върша работата, в този случай е повече от ясно какво е извършил кметът Рашев. И съм разочарована, че някои колеги са на друго мнение. Вътрешното убеждение на прокурора все пак трябва да почива на факти и доказателства. В това дело има нарушаване на няколко закона и тяхното непознаване не извинява никого, още по-малко кмет на община. Освен това за мен е странно как РДНСК издава разрешение за ползване и при събраните по следствието доказателства твърди, че няма нарушение на нормативните актове!?”, каза за „Борба” вчера г-жа Савова, потърсена за коментар.

Тя е разпоредила обвинителният акт срещу Рашев да бъде внесен в съда по най-тежките текстове за престъпление по служба, според които го грозят от три до десет години затвор и други санкции. „На последно, но не по значение, място трябва да се посочи, че кметът е придобил на преференциални цени апартаменти в друга сграда, построена от „Илстрой”, се казва в постановлението на софийската прокурорка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4809 |13.04.2011 Затвор за журналисти, насаждащи омраза . 28| 5680 |11.04.2011 Едва 5 г. затвор за Ковачки заради "чисто минало" . 4| 5455 |11.04.2011 ГЕРБ готви импийчмънт на кмета на Хасково . 3| 5101 |05.04.2011 Запорирани сметки принудиха кмет да затвори общината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads