Реклама / Ads
66| 10884 |23.04.2021 НОВИНИ

30 минутна сутрешна тирада от премиера в оставка, болничен и отпуск, за да каже, че връщат мандата

.
Близо 40 минути сутрешният национален ефир бе прекъснат от включването на премиера в оставка, болничен и отпуск, който се появи във Facebook и нареди на депутатите си да върнат мандата за съставяне на правителство днес. Това беше основното, но, освен тази новина станахме свидетели и на една тирада от опорки и думи без фокус, в които Борисов изрази някои свои странни притеснения и то относно вчерашното решение на правната комисия, която прие главният прокурор и председателите на ВАС и ВКС да се изклюшват на всеки три месеца.
 

Борисов дал път на новите хора, които да не дразнят обществото, а да са градивни - това било особено нужно в условията на пандемия и тежка криза, отсече Борисов но се възмути от отказа на формациите, към които ГЕРБ протегна ръка за съставяне на кабинет, които изпратили писма, а не седнали на масата за преговори. И Борисов заяви - формацията ще запомни това, което са направили.

 

Излиянията му бяха пред вярна публика - в дома му бяха столичния кмет Йорданка Фандъкова, председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, Томислав Дончев, бившата парламентарна шефка Цвета Караянчева и проектопремиерът Даниел Митов.



Защо отказали среща? Премиерът в оставка отсече - причината била в това, че трябвало на масата за преговори да се представят аргументи за отказа, а такива нямало.

 

"Гражданите успяха да видят как би изглеждал наш кабинет в такава “революционна” ситуация. Революцията свърши за няколко дни - вчера видях как се метнаха на депутатските мерцедеси - първите решения бяха да си направят заплатите над 10 хил. лева. Видях как се върна порочната практика да се гласува с чужди карти и то от “Има такъв народ”, които обясняваха, че депутатите трябва да работят и да не мърдат. Не знаят, че преките излъчвания носят риск. Чухме как трябва да се режат крайници на политически опоненти. А вчера адвокатите на мутрите приеха нещо, което за мен е абсурд", заяви Борисов.

 

Не можел да прости Борисов опитът за лобистки поправки в 45-тото Народно събрание. Според премиера адвокатите на мутрите ще искат съдиите да им се отчитат по дела и да ги "мачкат вътре".

 

Всъщност идеята е съвсем различна - да има по-висока отчетност на председателите на върховните съдилища и контрол на главния прокурор Иван Гешев. Освен това магистратите не могат да представят информация по конкретни дела.



"До обяд адвокатите ще защитават престъпниците, прокурорите ще пледират за виновноста им, съдиите трябва да отсъдят обективно. Виж, Фандъкова, какво приеха нашите депутати - адвокатите на мутрите са до обяд в съдебната зала, а следобед ще привикват главния прокурор да им се отчита по тия дела на какъв етап са. Ще им задават въпроси. Това не мога да им го простя", отсече Борисов.

 

Премиерът в оставка, болничен и отпуск не пропусна да атакува политическите си опоненти в лицето на "Има такъв народ" по линията на новата опорка за мажоритарното гласуване. Чухме и още някои вече познати неща - ГЕРБ са победители, били отговорни, а останалите се страхували.

 

"Мразят ни, защото сме им оставили най-стабилната държава. Приемете им всичко. Ще видите, че те няма да могат да организират изборите и това ще е пряка атака върху демокрацията - да има доживот служебно правителство. Подкрепете ги за всичко, но им обяснете ясно какво ще се случва. Това са хора без опит, безотговорни, водени само от омраза. Нямат никакъв юридически капацитет, провалят всичко, до което се докоснат. Живите предавания на заседанията трябва да стоят, за да види народът за какво става въпрос. Надменни са към кого? Към тези, които са ги победили. Не няма да направят правителство. Страх ги е и няма да го покажат. няма да постъпят отговорно като нас. Съжалявам, че тези хора дори не са се събличали по физическо да играят. Да обясняваш като си пети, че първите не са те победили…", коментира още Борисов.

 

Според него хората ясно са казали какво искат - ГЕРБ да бъдат в управлението, но да бъдат под контрола на онези, които са вкарани в парламента.



"ГЕРБ били токсични. А тяхното име е "Отровното трио". Ние сме готови на компромиси, отговорни сме. Дръпнахме хората, за да не дразнят. Докато се види лицето на онези, които ми направиха компроматите - целият този опит за преврат през изминалото лято", коментира още лидерът на ГЕРБ и заръча на депутатите си да ги подкрепят. Тази заръка идва след заявката Борисов да отпусне дежурните депутати, които да гласуват в името на нея - Стабилността.

 

Борисов обаче се обяви категорично против изцяло машинното гласуване. Някой можел да направи опит да счупи всички машини, да има касиране на изборите и да се влезе в непрекъснат изборен процес и служебно правителство месеци наред. Освен всичко, премиерът в оставка успя да вмъкне и темата с Плана за възстановяване и устойчивост - разработеният от ГЕРБ вариант ще бъде гласуван в Министерския съвет и вкаран за одобрение в Народното събрание, защото Борисов бил благ и добър и всички били добронамерени, за да има стабилност. А новите депутати се хвърлили в приемането на лобистки поправки, не ги интересувало нищо.

 

"Искат да има мъгла, да могат да излизат изпод сенките, да лъжат. В предсрочни избори ще сме в същата ситуация - ако не сме първи, ще сме втори. Пак ли ще е така? Пак ли ще бягаме от отговорност?"




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 10809 |23.04.2021 Татяна Дончева за сутрешния брифинг на Борисов: Говори за всичко, най-вече къде го стяга чепика . 15| 3997 |23.04.2021 Доц. Кунчев: Както се пееше в песничката "Питайте ме някое друго въпросче" . 0| 2869 |23.04.2021 Облачно и дъждовно остава в разгара на пролетта . 3| 3100 |23.04.2021 Убийството в Манастирище - с незаконен боен пистолет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads