Реклама / Ads
21| 16237 |14.08.2021 НОВИНИ

Преди година: ГЕРБ, маньовърът с конституцията или как Борисов се опита да си купи време

.
Бойко Борисов
14 август 2020 г. Площадите в България и Европа вече месеци наред бяха заливани от обществен гняв. Поводът не бе един. Управлението на ГЕРБ бе достигнало нови висоти на наглостта и гражданите в един момент казаха стига. Въпреки призивите за оставка по нищо не личеше, че Борисов и министрите му имаха каквото и да било намерение да си отидат. И тогава на телевизионния екран се появи той - Вождът от Банкя, който размаха бяло знаме и предложи мир. Как? С един маньовър в отговор на призивите за рестарт. Истинската цел? Отклоняване на вниманието.
 

От телевизионния екран с познатия си назидателен тон тогавашния премиер Бойко Борисов реши да бъде един лидер за пример и да отговори на обществените искания за рестарт на държавата. И тъкмо поради тази причина заяви - ГЕРБ ще внесе проект за нова Конституция, ще поиска свикване на Велико народно събрание и Борисов ще хвърли оставка. 

 

Мнозина видяха в този ход хвърляне на прах в очите. Фокусът на дебата в действителност се измести леко встрани от исканията на протеста и всички започнаха да дискутират проекта за нов основен закон. Борисовата формация събра и нужните 120 гласа , нужни за внасянето на проекта и процедурата започна. Под проекта за нова конституция се подписа и Веселин Марешки и то без да го е чел.

 

По всяка вероятност идеята бе точно печелене на време, което в крайна сметка се случи - Борисов и ГЕРБ изкараха пълен мандат и изборите на 4-ти април бяха редовни. Причината за това съмнение се корени в простичкия факт, че при внасянето на проекта според закона той трябваше да бъде гласуван в крок от два до пет месеца след дозирането му. 

 

Освен това в самия проект нямаше кой знае какви промени - около 80% бе преписан от настоящата Конституция, а промените бяха минимални. Сред тях бе премахването на Великото народно събрание, намаляването на броя на народните представители, по-къс мандат за тримата големи в съдебната система и ключовото - намаляване на ролята на президента при изборите в съдебната система. Прокуратурата обаче запази всички свои привилегии.

 

Дълго време не се знаеше и кои видни юристи от ГЕРБ са автори на печалния проект за нов основен закон. Освен това много от критиките бяха в това, че става дума за нещо, писано на коляно. Всички специалисти го определиха като дефектен. Тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов обяви, че зад проекта стоят цели две работни групи и той бил част от екипа. Смята се още, че това бе една от причините за неговата оставка. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8419 |13.08.2021 Министър Петков: Направих отказ от канадското си гражданство преди да встъпя в длъжност . 1| 3361 |13.08.2021 БНБ предупреди за „фишинг“ атаки чрез лъжливи съобщения за валутен превод . 12| 6542 |13.08.2021 Доц. Киселова: Президентът трябва да постави две условия преди да връчи втория мандат . 11| 8132 |11.08.2021 Стефан Гамизов: Енергийната криза е предизвикана от съвсем конкретни лица, свързани с ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads