Реклама / Ads
42| 7816 |25.03.2021 НОВИНИ

Караянчева видяла ”стари парламентарни лъвове” на протестите. Искали с преврат да влязат в НС

.
Имало основание за протестите през изминалото лято, когато младите излезли на площада, но след това те се отдръпнали. И управляващите искали да говорят с демонстрантите, да чуят техните искания, а не само призивите за оставка, но попречили “старите парламентарни лъвове”, които искали отново да са в парламента. Искали да влязат през задния вход, чрез преврат.
 

Такива размисли представи в ефира на Българската национална телевизия Цвета Караянчева, вече бивш председател на 44-ото Народно събрание, което днес проведе последното си заседание и бе закрито. 


Мантрата “Чуваме” бе често повтаряна в средата на миналата година, когато правителството бе под ударите на гражданското недоволство. Чували, искали да говорят с протестиращите, но те само повтаряли “Оставка!”, “Оставка!”. И ние сме ги чували вече тия… 


Точно защото управляващите слушали, предложили и проекта за промяна в Конституцията и свикването на Велико народно събрание. Гражданите нали искали рестарт, та и те това предлагали - рестарт. Маньовърът с проекта на ГЕРБ разбуни страстите, измести фокуса и се случи точно онова, на което се надяваха управляващите, но това е друг въпрос. 


Бившият вече председател на парламента не пропусна възможност да припомни - ако управляващите били хвърлили оставка тогава, когато им била искана (сиреч по време на продължилите месеци наред протести), през есента щяло да е трудно, когато бе втората вълна на пандемията у нас.


Караянчева смята, че е нормално рейтингът на Народното събрание да е нисък - всеки симпатизирал на различна партия. Така било при всеки един състав на парламента. Определи мандата на управляващите като труден.


“Рейтингът е ангажимент не само на управляващото мнозинство, но и на опозицията. Тя трябва да е подготвена, за да се водят реални дебати. Трудно е, когато нямаш насреща силен играч, за да отговориш по начина, по който той работи. Няма как да говорим за силна опозиция, при положение, че за 2020 г. БСП са вкарали само 6 закона”, аргументира се Караянчева. 

 

“Не съм съгласна, че никой не иска да работи с нас. Знаете, че по време на кампания всеки гледа да прави черен пиар, с изключение на ГЕРБ. Ние никога не сме си позволявали да нападаме своите опоненти…”, категорично отсече Караянчева и дори поиска пример, когато журналистът в студиото на БНТ се изненада. 


“Аз не нападам. Казвам истината - опозицията в парламента беше изключително слаба. БСП и ДПС непрекъснато се опитваха да съботират събранието”, посочи още Караянчева. 


Тя предложи на бъдещите депутати да се даде по-голяма тежест на парламентарните комисии, за да може “българските граждани да видят реалната работа”. С други думи - по-голяма прозрачност и медийно представяне на парламентарните комисии и тяхната работа, защото реалните дебати били там. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 76| 10229 |03.03.2021 С Мерцедес S-класа и взвод охранители Караянчева призова от Шипка да не сме егоисти . 43| 13437 |03.03.2021 Проф. Илчев за Караянчева: Боже Господи, какви нищожества просто стоят начело на българската държава! . 47| 6841 |26.02.2021 Караянчева предизвиква президента: Нека не се правят циркове на Трети март . 12| 7570 |26.02.2021 Пламена Заячка: Национална кауза е Караянчева да не влиза в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads