Реклама / Ads
20| 6497 |15.10.2020 НОВИНИ

Очаквано! Цвета Караянчева остава председател на Народното събрание

.
Цвета Караянчева Източник: БГНЕС
Цвета Караянчева остава председател на Народното събрание. Гласуваха общо 223 депутати. Искането за нейната оставка бе отхвърлено с 97 гласа ”за” и съответно 126 ”против”. Въздържали се нямаше.
 

Резултатите дойдоха след повторно гласуване по молба на председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която заяви, че е имало технически проблем при отчитането на резултатите. При първото и второто гласуване разлика имаше едва един глас - вместа 127 гласа "За" отчетените бяха 126.

 

“Получих много обаждания и съобщения за подкрепа, не публично, разбира се. Но те ми помогнаха в много тежък за мен ден. Бях благодарна за тях, но днес виждам, че са били фалшиви. Жалко. Маските паднаха и предполагаемите записи бяха използвани. Заради едно изречение по мой адрес, което предполагаемия записван отрича да е казвал. Тежко приех злорадството, прикритото или не след онази публикация. Имаше моменти, при които и на самата мен ми се искаше да изчезна, направо да скоча от някоя канара от Родопите”, посочи Караянчева.

 

След гласуването Караянчева благодари за подкрепата и призова за продължаване на заседанието по дневния ред.

 

Гласуването дойде след бурни дебати в пленарна зала, които излязоха от политическия диалог и прераснаха в лични нападки. Преди гласуването имаше и пламенна реч на председателя на Народното събрание.

 

Караянчева определи като опит на опозицията да свали легитимно избраната от народа власт. Посочи "метежите", успя да отправи критики и към президента Румен Радев в духа на коментара, направен преди няколко седмици от журналиста Светослав Иванов.

 

"Не от името на народа, а от свое име искам да ви кажа - стига лицемерие. Многократно и по различни поводи е ставало дума за необходимостта да се разграничава институционалното говорене от говоренето във Facebook, каквото по същество представлява изказването ми в Лом, качено на лайф на моята стена. Появи се даже нова настолна игра - събери вдъхновяващи думи на предишни велики председатели и ги съпостави с една реплика, казана на чисто партийно събрание или митинг. Тази настолна игра обаче, колеги, и ние можем да я играем. Ще ви дам пример с изказвания на предишнии държавни глави на България.

 

"Нашето дело е свято и надяваме се, че Бог ще го вземе под своя защита и ще ни даде нужната помощ, за да възтържествуваме и да бием вразите си" - княз Александър Батенберг.

 

"Наш дълг, дълг на всинца ни - от най-малкия до най-големия е да запазим и засилим единството. Неговият стимул е безграничната любов към родината, която живее през поколенията. Нека, изпълнявайки дълга си, бъдем сплотени в името на това, което остава след нас и което трябва да бъде наш култ - Отечеството" - цал Борис III.

 

"Да затворим фабриката за илюзиите" - президентът Петър Стоянов.

 

И накрая - президентът Румен Радев, избран от коалицията БСП-ДПС: Мутри вън!

Това е положението", заяви от трибуната Караянчева.

 

"Трудно е да си жена в политиката, както вероятно добре знаете, госпожо Нинова. Но защото сме жени намираме сила да продължим. Не ви прави чест да използвате оръжия от арсенала на най-мрачното женомразство", заяви още Караянчева.

 

След речта на Караянчева последваха викове “оставка”, но и аплодисменти в подкрепа на председателя на НС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 8513 |15.10.2020 Дебатите в НС - от “ Корнелия, покани Борисов на кръчма” до “Цвета е петно за парламента” . 14| 5076 |15.10.2020 Оставката на Караянчева - тема на днешното заседание в НС . 15| 8821 |14.10.2020 И ДПС иска оставката на Караянчева. ГЕРБ се съгласили с мотивите . 5| 5528 |14.10.2020 Корнелия Нинова поиска оставката на Караянчева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads