Реклама / Ads
0| 12907 |29.08.2023 НОВИНИ

43 милиона по-късно: Ще си затвори ли правосъдното министерство очите за схемите на шефката на ”Фонд затворно дело”?

.
Държавното предприятие “Фонд затворно дело“ все по-често попада във фокуса на общественото внимание със сигнали за неправомерни действия и злоупотреби. Изнесени са множество данни и факти, но настоящото ръководство в правосъдното министерство си затваря широко очите.
 

Първо се изнесе информация за скандалната поръчка за доставка на храна и напитки в лавките на затворите, където 43 милиона лева се раздадоха с пряко договаряне на определени фирми, приближени до шефката на ДФЗ Нина Димитрова. След това се оповестиха криминалните методи на предприятието да разкарва фирми, с които не желае да работи. След всичко това обаче новото ръководство на Министерство на правосъдието не предприема никакви действия.

 

Според информация на ФрогНюз в Главния инспекторат към Министерския съвет вече има сигнали за нередностите около възлагането на порочната обществена поръчка за лавките в затворите. Ясно е опоменато, че поръчката е възложена чрез договаряне без обявление. Казано иначе - при липса на каквато и да било конкуренция и с един участник, предварително избран от директора на “Фонд затворно дело”.

 

В момента сигналът е препратен към правосъдния министър Атанас Славов, който се явява и принципал на ДП ФЗД. От тук най-вероятно той ще попадне в Дирекция "Вътрешен одит" на министерството, но има съмнения дали тази дирекция ще извърши задълбочена и обективна проверка по посочения сигнал. Причината е проста - дългогодишният директор на Дирекция “Вътрешен одит“ Даниела Китова таи приятелски чувства към Нина Димитрова, още от годините, когато Димитрова е главен счетоводител на държавното предприятие. Доказателство за близките отношения между двете са примери с явни злоупотреби и финансови нарушения, които някак са останали незабелязани от Даниела Китова.

 

В периода 2008-2012 година, когато Нина Димитрова е главен счетоводител на ДП “Фонд затворно дело”, предприятието сключва договори за изкупуване на мляко от кравефермата на териториално поделение гр. Белене, намиращо се на остров Персин. В договорите, сключени с две дружества през периода, е уговорено предаваното от кравефермата мляко да се плаща периодично -  по някои от договорите плащанията трябва да се извършват на 10 дни, по други – месечно. Оказва се, че “Фонд затворно дело” не си търси парите за млякото, което години наред предава на дружествата по сключените договори.

 

Така се натрупват задължения за 770 000 лв.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4411 |28.08.2023 Испанска целувка: Майката на футболния шеф Рубиалес се затвори в църква и обяви гладна стачка . 0| 3793 |27.08.2023 Протест заради лошия път затвори отсечката Бургас - Каблешково . 1| 4054 |26.08.2023 Над 30 милиона туристи са посетили Турция за 7 месеца . 0| 3549 |25.08.2023 Въздушна заплаха отново затвори летищата край Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads