Реклама / Ads
2| 4799 |14.09.2012 НОВИНИ

450 полицая ще охраняват учениците

.
От МВР ще бъдат предприети допълнителни мерки във връзка с откриването на учебната 2012-2013 година.
 
Зам.директорът на ГД „Национална полиция - комисар Милчо Енев представи предприетите мерки от страна на МВР за безпроблемното и безпрепятствено протичане на първия учебен ден.

„В цялата страна са проведени редица срещи между представители на Областните дирекции на МВР и регионалните инспекторати по образование", информира началникът на отдел „Охранителна полиция".

Според него целта е да се координират действията по осигуряване безопасността на децата през първия учебен ден, и по-специално - за осигуряване на пропускателния режим. Уточнени са начините за осъществяване на бърза връзка със структурите на МВР, за да може при евентуални нарушения незабавно да се подават сигнали.

За охраната на 221 училища на територията на София, още от 7 ч. сутринта в първия учебен ден, ще се грижат 450 полицейски служители. 97 от тях са пътни полицаи, които от 7.30 ч. ще обхванат трафика във всички лъчове по столичните улици и булеварди. Те ще следят и подпомагат безопасното пресичане и преминаване през кръстовищата.

В 9 ч. пътните полицаи ще бъдат в районите на училищата и ще се грижат за безопасното придвижване на учениците. Във всяко учебно заведение ще бъдат определени координатори, чрез които ще се осъществява постоянен контакт с „Пътна полиция", което е нова идея за работа между училищата и детските градини и столичната „Пътна полиция" в областта на превенцията на безопасността на движението.

Проведени са срещи и с частните охранителни фирми, осигуряващи учебните заведения. Проверени са питейните заведения в близост до училищата, както и местата, в които се продават цигари и алкохол. Отстранени са всички установени нередности.

„Още от началото на 2012 г. стартира проверката за обезопасяване на пешеходните пътеки в страната. Проверени са общо 2390 пешеходни пътеки и са създадени 129 нови, каза гл. инспектор Бойко Рановски - началник сектор в „Пътна полиция".

344 писма със сигнали са били изпратени до органите за местно самоуправление за възстановяване на маркировката или знаците. В момента продължава и акцията, инициирана от Европейската организация на службите на пътна полиция /TISPOL/, която съвпадна със седмицата преди стартиране на учебната година.

Акцията е за използването на обезопасителни колани и детски обезопасителни средства. Тя се провежда в 30 държави едновременно.

Европейската статистика показва, че от средно 40 000 загинали, ако биха използвали обезопасителните колани - 10 000 биха запазили живота си.

Бойко Рановски обясни, че само за последните три месеца са загинали 11 деца, като 6 от тях /на възраст до 17 години/ са загинали като пътници в автомобили; 4 деца като пешеходци, и едно - като водач на МПС. 340 е броят на ранените деца през същия период.

„Равносметката показва, че нарастват случаите, когато деца управляват мотоциклети или мотопеди, а в по-малките населени места - и автомобили", обобщи данните гл.инспектор Бойко Рановски. „Родителите трябва във всеки един момент да знаят къде се намират децата им и с какво се занимават", подчерта той.

Беше представен и общият брой на ПТП от началото на годината - 4197 тежки, при които са загинали 391 души, а ранените са 5003. В сравнение със същия период на миналата година обаче, те са с 329 по-малко.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 12862 |08.06.2012 Арестуват Митко Полицая заради ученички проститутки . 16| 5548 |07.05.2012 Не по двама, а по десет полицая в екип ще ни дебнат по пътя . 25| 6294 |11.03.2012 Почина полицаят, пребит пред бар на 3 март . 18| 6851 |06.03.2012 Дипляна с приключенията на пениса Кънчо ограмотява учениците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads