Реклама / Ads
4| 4383 |16.06.2019 НОВИНИ

На 49-тия Конгрес на БСП мнозина поискаха Нинова да остане лидер

.
Корнелия Нинова
Започна 49-тия Конгрес на БСП. От 780 делегати се регистрираха 661, което осигури необходимото мнозинство. ”Обявявам заседанието за открито”, заяви Корнелия Нинова в началото на Конгреса.
 

Деница Златева и Янаки Стоилов ръководят заседанието.

 

Златева обяви, че Националният съвет на БСП е взел решение да предложи на делегатите днес да се промени уставът на БСП. Постъпило е предложение за пряк избор на лидер на партията.

 

Един от делегатите предложи Корнелия Нинова да оттегли оставката си, понеже такова било желанието на по-голямата част от местните структури на БСП. Партията нямала готовност да проведе пряк избор по нов правилник. Друг предложи да се даде възможност на Конгреса да избира пряко председател. Георги Свиленски предложи да не се включва точка за промяна на устава. Според него едни и същи хора са предложили включването и отпадането на тази точка. Част от старите членове на БСП се опитвали да наложат контрол над Нинова, но тя не се е поддала.

 

"Другарю Дъбов, понеже вие на първо място сте подписал това предложение, се обръщам към вас. Няма никой да се окопае, дори да има пряк избор. Пак ще има Национален съвет и конгрес", каза Свиленски и призова да не се губи време за гласуване на промяна на устава.

 

"Преди две години другаря Свиленски беше най-близкия човек до Миков, сега е от другата страна. Явно смяната на полюсите е нещо различно. Промяната в устава, в която съм се подписал, са предвидени и двата варианта за избор на лидер. Председателят не е избран от конгреса, а от партията, той е безотчетен, как ще го освободи цялата партия? Това означава, че ако лидерът може да не се съобразява с органите. Затова ние предлагаме да се върне това, което е било от преди 30 години, не случайно партията не е избрала този вариант на избор. У нас го предложи една партия и това беше СДС и всички знаем как приключи тя", отговори Димитър Дъбов по повод прекия избор, цитира novini.bg.

 

Последваха още десетки призиви за оттеглянето на оставката на Нинова.

 

До лидерската криза се стигна след загубата на еврозиборите, когато Нинова се оттегли, за да се кандидатира отново за председател.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3762 |11.06.2019 САЩ поискаха Асандж от Обединеното кралство . 2| 3822 |04.06.2019 Посолството на САЩ: Уведомяването на Конгреса за закупуването на F-16 е рутинна процедура . 8| 4544 |04.06.2019 Локхийд Мартин: Гласуваното от Конгреса не е финалната цена за F-16 . 1| 5173 |31.05.2019 На среща с омбудсмана адвокати поискаха нов Закон за адвокатурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads