Реклама / Ads
18| 5975 |06.04.2013 НОВИНИ

5 фракции на протеста си наеха партии за изборите

.
Пет фракции на протестиращи ще участват в изборита на 12 май в коалиция със стари партии. 3 вече са се регистрирали в ЦИК, а двете коалиции с име "Орлов мост" все още преговарят.
 

До 18 ч в събота ще се регистрират, казаха лидерите им пред "24 часа". Политици като Александър Томов, Красимир Каракачанов, Емил Димитров и Божидар Томалевски се открояват сред мандатоносителите и подкрепящите гражданските искания.

Според решението на ЦИК от 1 април финансирането на коалиция "Българската пролет" ще става чрез банковата сметка на партия "Българска социалдемокрация" с председател Александър Томов.
Вицепремиерът в кабинета на Димитър Попов и депутат в 3 парламента сега е преподавател в СУ. Има присъда от 9 г. затвор на първа инстанция заради длъжностно присвояване като шеф на "Кремиковци". Освен банковата сметка, през която ще се финансират протестиращите, младежи от "Българска пролет" са и членове на "Българска социалдемокрация". Такива са и представляващият коалицията Димитър Митев, както и съратникът му Хари Хараламбов.

"Българската пролет" на Митев е подкрепена за изборите и от Партията на зелените на Валентин Симов. Той беше кандидат за кмет на София. Симов и Томов няма да участват в листите, но по думите им ще помагат на младите с експертно мнение. Сигурен водач на листа е Димитър Митев.

Помощ от партия ще ползва и друго крило на протестиращите, наречено "Освобождение", с лидер Ивайло Тихолов-Франц, който най-вероятно ще оглави листа в София. Той ще реди кандидат-депутати, които ще се яват с регистрацията на партия "Другата България". Неин председател е приятелят на Франц Божидар Томалевски. Последният признава, че няма да бъде кандидат за депутат, защото има двойно гражданство. Напуска България през 1981 г. и се връща през 90-те.

"Другата България" се появи като партия, която да обедини емигрантската общност в чужбина. Томалевски работи за НДСВ на вота през 2001 г. Беше член на националния съвет, но напуска НДСВ през 2002 г. Като кандидат за кмет на София през 2011 г. събира по-малко от 900 гласа.

"Водим преговори, за да се явим на изборите в коалиция, и утре до 18 ч ще се регистрираме в ЦИК", казва един от водачите на палатковия лагер до парламента Янаки Ганчев от "Коалиция "Орлов мост за промяна", където съратник му е Антон Димитров. Те са последната от фракциите на протестиращи, която ще се регистрира за предсрочните избори.

Те дават възможност за участие на млади хора, неопетнени от политиката", казва Ангел Георгиев от националното представителство на студентските съвети, който е сред учредителите на Движение Орлов мост с лице Христо Стоичков. Покрай събирането на младежите в зала "Армеец" изплува името и на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Първи от протестиращите се регистрираха най-популярните лица от протеста Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров, които основаха "Движение за граждански контрол". Те ще се явят на избори с "Демократична гражданска инициатива" на Стефан Пеев и вече излъчиха кандидатурата на Йоанна Иванова за депутат.

Засега социологическите изследвания на нагласите преди вота включват единствено "Демократична гражданска инициатива". Славчев, Петров и Дудев са единствените лица от протестите, които не са подкрепени от партия, а сами са я избрали, за да се явят на избори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 6199 |03.04.2013 Янко Петров: Партиите се опитват да подменят лицата на протеста . 24| 7140 |05.03.2013 Капка Георгиева: Сидеров яхва протеста . 16| 6968 |26.02.2013 Меле в Пловдив: Изгониха бившия футболист Петър Курдов от протеста . 0| 5162 |20.02.2013 25 души задържани от протеста в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads