Реклама / Ads
0| 3975 |31.05.2019 НОВИНИ

6 г. затвор за трафикант, причинил смърт при превеждане на мигранти през Дунав

.
Окръжният съд в Монтана издаде ефективна присъда от 6 години затвор за С.М. от Лом, който причинил смърт на шестима мигранти при опит да ги преведе нелегално в Румъния с лодка през река Дунав, съобщиха от Съдебната палата в Монтана, цитирани от БТА.
 

Обвиняемият се е признал за виновен и е получил присъда под определената от закона за това престъпление. Тя влиза в сила незабавно и не подлежи на обжалване, уточниха магистратите.

 

На 29 юли 2016 година група от десетима иракчани - три семейства с деца преминали нелегално границата на България и били доведени от каналджии в село Буковец, община Брусарци. Там престояли 10 дни в изоставена къща, за да изчакат удобен момент за превеждане през река Дунав в Румъния.

 

На 8 август 2016 година каналджиите откарали с микробус иракчаните до брега на Дунав. На необитаемо място между селата Добри дол и Сливата в община Лом ги чакал С.М., който трябвало да ги превози нелегално през реката в Румъния със самоделно направена лодка. Той качил всичките 10 души, макар да било очевидно, че броят им надхвърля капацитета й. По пътя на няколко пъти лодката спирала и се заплитала в рибарски мрежи поради неумението на С.М. да я управлява. В един момент тя се наклонила на едната страна, напълнила се с вода и потънала в средата на Дунав.

 

В този момент се появила друга лодка с непознат мъж, който успял да качи С.М. и четирима от мигрантите, които плували. Останалите шестима, сред които четири деца, се удавили в реката. Спасените мигранти били оставени на остров срещу село Сливата, а виковете им били чути от местен рибар, който се обадил на полицията и бил изпратен катер да ги прибере. В следващите дни били открити пет трупа на удавени хора - три деца и двама мъже. Едно от телата не било открито, въпреки организираното претърсване на района с водолази.
След трагичния инцидент С.М. заминал за чужбина и се укрил. Той бил открит по-късно и задържан

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3756 |29.05.2019 Сигнал за бомба затвори съда в Пловдив . 5| 6670 |27.05.2019 Лидерът на управляващата партия в Румъния отива в затвора за корупция . 0| 3742 |17.05.2019 Аварирал тир затвори Айтоския проход . 0| 3946 |17.05.2019 Верижна катастрофа затвори пътя край Кресна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads