Реклама / Ads
1| 3602 |26.07.2018 НОВИНИ

60% повече евроскептици в европарламента

.
Източник: БГНЕС
Евроскептичните партии могат да увеличат силата си в Европейския парламент с повече от 60% на изборите следващия май, като притискат лидерите на ЕС, настояващи за по-задълбочена интеграция след Брекзит, показва проучване на ”Ройтерс”.
 

Проведена е анкета в различни органи в 27-те държави, които ще останат членове на ЕС, след напускането на Великобритания следващата година. Новите промени в партиите в следващия европейски законодателен орган показват ясно укрепване на движенията извън старите основни възприятия.

 

Анализът е въз основа на осемте транснационални партийни групи в европарламента.

 

Сегашната популярност на партии като новата коалиция в Италия, увеличава броя на евроскептиците в Брюксел, въпреки че може да не останат на това ниво след една година управление в Рим. Техните рейтинги и възходът на "Алтернатива за Германия" компенсира загубата в анти-ЕС лагера с "Партията на независимостта" на Обединеното кралство, чиито 19 членове ще напуснат, когато Великобритания си тръгне от ЕС.

 

EFDD, доминирана днес от UKIP и "5 звезди", може да нарасне до 59 от 45 места. ENF, включително френската националистка партия на Марин Льо Пен и Холандската "Партия на свободата" на Герт Вилдерс, биха могли да стигнат до 63 места от 35, благодарение отчасти на нарастването на популярността на Лигата в Италия.

Това ще повиши общият им брой до 122 места от 80 и делът им на 17,3% от 10,6%, като общият брой на местата ще падне до 705 от 751 с оттеглянето на Великобритания. Така комбинираната им сила би могла да увеличи влиянието им в европарламента.

 

В никакъв случай не е сигурно, че тези съюзи ще останат същите през следващата година. "5 звезди" вече проучват възможността да се присъедини към центристите на ЕС в Брюксел. Другите партии биха могли да преминат към по-открито евроскептични позиции.

 

Управляващата партия в Полша също може да се кандидатира, въпреки че както "Фидез" на унгарския премиер Виктор Орбан, който в момента е противоречив член на ЕНП, те не споделят целта на Льо Пен и американеца Стив Банън за пълно разрушаване на ЕС - не на последно място защото Брюксел им дава значителни субсидии.

На други места в политическия спектър колапсът на изборите миналата година на традиционните ляво и дясно във Франция също се отразява в потенциален тласък на центристкия блок в Европейския парламент - АЛДЕ, особено ако новото движение на президента Еманюел Макрон се съюзи по някакъв начин с тях.

 

Националните избори, които представителите на Европейския парламент считат за справедлив показател за вероятното гласуване на изборите в ЕС, показват, че партията на Макрон печели 19 места, в сравнение със седемте за френските центристи в момента. Новото движение France Unbowed на Жан-Люк Меланшон ще засили лявата част в европейския спектър, като добави осем места към настоящето едно в Брюксел и Страсбург.

 

Анализът на изборите предполага, че ЕНП, включително християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел, ще останат най-голямата група. Но тя ще се свие до 180 места от 219. Центристите, подпомогнати и от възхода на Ciudadanos в Испания, би трябвало да заменят ECR като трета партия.

 

Критиците на ЕС обвиняват основните партии за формирането на отбранителна голяма коалиция, която подкрепя изпълнителната власт на Европейската комисия в разширяването на правомощията на ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 11502 |26.07.2018 Цветан Василев: Вярвам в сръбската съдебна система повече отколкото в българския съд . 3| 4545 |24.07.2018 Повече от 50 души загинаха в адския пожар в Гърция (Обновена + видео) . 1| 3906 |16.07.2018 Берлин: Не можем повече да разчитаме на Тръмп . 3| 4455 |12.07.2018 Все повече инциденти с мотористи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads