Реклама / Ads
1| 6148 |27.03.2013 НОВИНИ

66 партии са подали документи в ЦИК; 4 млн. лв. лимит за агитация

.
Говорителят на ЦИК Бисер Троянов
66 политически партии са отправили заявления за регистрация за предстоящите парламентарни избори. До този момент са регистрирани четири от тях - ГЕРБ, БДС Радикали, „Нова алтернатива” и НДСВ.
 

Днес в 18.00 ч. изтича срокът, в който партиите могат да подават документи за регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори. До 30 март ГРАО ще извърши проверка дали формациите са събрали необходимите 7000 валидни подписа за регистрация в предстоящия вот. До 1 април пък е срокът за учредяване на предизборните коалиции, в които могат да влизат само регистрираните в ЦИК партии.

Предизборната кампания започва на 12 април, 30 дни преди изборите, и ще приключи в 24.00 ч. на 10 май. 11 май ще е ден за размисъл и партиите няма да имат право да агитират гражданите.

Според последните законови промени изборният ден вече ще започва с час по-късно - в 7.00 ч. и ще продължи до 20.00 ч. А агитационните материали трябва да бъдат премахнати до три дни след изборния ден.

Общият допустим от закона размер за изразходване на средства от партия и коалиция за предизборна кампания е 4 млн. лв. за предстоящите парламентарни избори, а за инициативен комитет - 200 хил. лв., заяви на брифинг говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Тези парични средства се набират изцяло въз основа на собствени средства на партиите или членовете на инициативният комитет, както и на самите кандидати за народни представители. Могат да бъдат правени дарения в размер на не повече от 10 000 лв. от едно физическо лице.

Декларация за произход на средствата се попълва за всяко дарение над минималната работна заплата, обясни Троянов. Всички преводи над 1000 лв. се извършват по банков път.

Забранено е да се финансира кампанията с анонимни дарения - чуждестранни правителства, чуждестранни държавни предприятия, юридически лица, еднолични търговци, религиозни институции.

В срок до 3 дни от регистрирането си пред ЦИК, а за инциативните комитети - 3 дни след регистрацията си пред Районните избирателни комисии, партията представя на Сметната палата номера на банковата си сметка, с която се извършва разплащането и набирането на средствата и определя лицето, което ще извършва дейността по приходите и разходите и ще я осчетоводява.

До 30 дни от завършването на изборната кампания или след изборния ден, политическите партии трябва да предадат декларации за даренията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5558 |25.03.2013 ЛИДЕР подаде документите си в ЦИК . 26| 6723 |19.03.2013 Протестите родиха нови партии . 13| 5694 |17.03.2013 Марешки прогнозира: Сред първите три партии ще съм . 5| 5438 |07.03.2013 РЗС: Не документи, а кашони е изнасял Кирил Йорданов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads