Реклама / Ads
4| 5466 |02.05.2009 НОВИНИ

7 жертви след атентата срещу кралица Беатрикс

.
Сузуки атакува кралица Беатрикс и семейството й
Починал е шофьорът на Сузукито, нападнало кралското семейство на Холандия в четвъртък
 


Броят на загиналите от нападението, считано от експертите за атентат срещу Холандското кралско семейств продължи да нараства днес. Изскачат и повече подробности за мъжа, който в четвъртък блъсна колата си в тълпата по време на празничния парад по повод на Деня на Кралицата в градчето Апелдоорн, на 70 км. източно от Амстердам. Това съобщи СNN късно следобяд.

Множеството се стекло да види кралица Беатрикс и семейството й, пътуващи в бус с вдигнат покрив.
Докато бусът се движел бавно, малко черно Сузуки го задминало. Тълпата била зад бариерите, но в момента, в който колата се понесла, на пътя имало оператори, журналисти, фотографи.

Автомобилът се блъснал в металните парапети, заграждащи колона от страната на пътя. Машината изглеждала силно повредена и преди това, но причината остава неясна.

Членовете на холандското кралско семейство ахнали при гледката. Те бързо седнали по местата си, а бусът им не спрял да се движи.

Инцидентът предизвика бурни коментари в Холандия. Петъчната холандска преса изрази шока от случилото се и допусна, че след него монархията няма да е вече същата.

„Денят на Кралицата вече няма да е като преди”, коментира вестник Троув.”Холандците винаги са се гордяли със своето неглупаво кралско семейство. Кралицата не само кара колело, но и често се смесва с хората от народа без охраната й да се набива на очи. Дали след като тя и близките й станаха мишена на атентат, това вече ще е възможно?”, пита всекидневникът.

Денят на Кралицата е официален почивен ден в Холандия, на Холандските Антили и на о-в. Аруба. Традицията датира от 1885 г. и е свързана с празненствата за рождения ден на кралицата.

Макар, че Беатрикс е родена на 31 януари, тя празнува рождения си ден именно на 30 април.

Денят на Кралицата е известен и като ден на свободния пазар в национален мащаб. На този ден на всекиго е разрешено да продава стоки и вещи на улицата. Музикални изпълнения на открито и детски игри са другите атракции. Те привличат хиляди хора, облечени и гримирани в оранжеви цветове. Оранжевото е кралският цвят в Страната на лалетата.

Холандският министър на отбраната  обяви, че късно през нощта в петък 55 годишният полицай Роел Нийенхуис е починал в болницата. Така жертвите заедно със заподозрения за атентатор са вече седем. Още 12 души са ранени в инцидента.

Шофьорът, който още не е идентифициран официално, починал в болницата рано в петък сутринта. Станало ясно, че е загубил работата си като охранител. Бил на път да изгуби и дома си заради неплатени наеми, съобщава вестник „Де Телеграаф”.

38-годишният нападател бил тих, самотен, приятелски настроен според наемодателя и съседите му. Асошиейтед прес обаче го определя като избухлив.

.Мъжът бил сериозно ранен в катастрофата. Становището на властите е, че той се е опитал да извърши атентат срещу кралското семейство.

Полицията е претърсила жилището на нападателя, но не е открила оръжие, експлозиви, нито следи, че извършителят на покушението има съучастници.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5187 |01.05.2009 ЕС - най-подготвен срещу свинския грип . 6| 5533 |29.04.2009 Студенти и металурзи на протест срещу поправки в закон за митингите . 3| 4707 |28.04.2009 USA Today: Скоро няма да има ваксина срещу свински грип . 39| 5171 |26.04.2009 „Монтерей” скочи срещу Яне Янев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads