Реклама / Ads
7| 4897 |23.05.2016 НОВИНИ

7 млн турци няма да минат през България, засега

.
Търканията между ЕС и Турция продължават.
Турците няма да пътуват без визи в Европа поне още една година. Това стана ясно на съвещанието в Истанбул, където са лидери и външни министри на над 170 страни. Те обсъждат проблема с бежанците и тероризма. Това означава, че през страната ни няма да минат 7 млн турци, каквито са прогнозите на някои наблюдатели.
 
Турция няма да може да изпълни условията, поставени от ЕС до края на годината, категорични са участници в събитието. От своя страна Анкара реагира остро като заяви, че докато не паднат визите Турция ще решава въпросите с бежанския поток, според своите интереси.

Препъни камък, както и досега, остава отказът на президента Реджеп Ердоган да промени законодателството според антитерористичните закони, предложени от ЕС. По-конкретно става дума да не бъдат арестувани и съдени журналисти и критици на правителството без конкретни доказателства.

През април Турция заплаши ЕС, че ще откаже да изпълнява задълженията си съгласно договореностите за прием на нелегални мигранти, ако Брюксел не свали визите през юни. Еврокомисията предложи през май да се въведе временен режим за безвизови краткосрочни пътувания. Сега обаче става ясно, че и това няма да се сбъдне. Причината е, че Анкара не е в състояние да изпълни своите задължения. Председателят на Европарламента Мартин Шулц заяви по този повод, че няма да има безвизов режим докато Турция не изпълни пет от общо 72 условия, включително въпроса за данните при прилагане на антитерористични действия.

Някои от големите държави в ЕС не крият скептицизма си относно приема на Турция в ЕС. Дори премиерът на Великобритание Дейвид Камерън заяви саркастично, че Турция ще стане член на ЕС не по-рано от 3000 година, ако преговорите продължат с такова темпо както досега.

Според някои наблюдатели потокът от турци към Европа би бил търговски полезен за България. Първата вълна от 7 млн души ще зарежда гориво  у нас, ще куупва храни и някои медикаменти. скептици обаче са на мнение, че такъв многомилионен поток ще запуши пътната мрежа, а магистралите ни ще бъдат подложени на тежка амортизация. Ще се засили и престъпността по трасето на преминаване, смятат експерти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4913 |23.05.2016 Кунева: РБ ”ще се напрегне” да има общ президент . 13| 5735 |22.05.2016 Камерън: Турция в ЕС... през 3000 година . 0| 3874 |22.05.2016 Над 2/3 от инвестиционните проекти на ЧЕЗ през май са извън столицата . 57| 4933 |21.05.2016 Нинова: Пълна мобилизация за президентски и предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads