Реклама / Ads
27| 8848 |01.09.2019 МИНАЛО

80 години от началото на Втората световна война

.
Източник: БГНЕС
Президентите на Полша и Германия Анджей Дуда и Франк-Валтер Щайнмайер откриха с минута мълчание церемонията за 80-ата годишнина от началото на Втората световна война, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.
 

За тези повече от 6 години между 1 септември 1939 и 2 септември 1945 г., в които трае мащабният конфликт, съдбите на военни и цивилни на територията на 5 континента се променят безвъзвратно. Според различни източници Втората световна война е взела между 50 и 60 милиона жертви.

 

Церемонията започна в 4:40 ч. сутринта, точният час, когато според оцелелите са паднали първите бомби на германската авиация, отнемайки живота на мирни граждани, съобщава Дарик.

 

Почти едновременно с това, в 4:48 ч. нацистки крайцер обстрелва полски военни складове близо до Гданск. Тези събития полагат началото на Втората световна война. Полският президент Анджей Дуда напомни, че Втората световна война е започнала с военно престъпление. Нарочно са били бомбардирани мирни граждани, в град без армия или военни обекти. Целта е била да се покаже, че войната ще се води безкомпромисно.

 

Германският президент Франк-Валтер Щанмайер поиска от Полша прошка за най-кървавия конфликт в световната история. “Скланям главата си пред жертвите на атаката срещу Велюн. Скланям главата си пред полските жертви на германския тиранин. Моля за прошка!”, заяви Щанмайер на немски и полски.

 

При бомбардировките на Велун загиват около 1200 души, а първата бомба е хвърлена върху болница, на чийто покрив е имало червен кръст, припомня ДПА. През Втората световна война загиват 6 милиона полски граждани, включително 3 милиона полски евреи.

 

"Кой е могъл да предположи, че това ще бъде направено от цивилизован народ, един от най-старите в Европа?", попита Дуда. Той подчерта, че историята не трябва да бъде забравяна, за да може нищо подобно да не се случва повече, където и да е по света.

 

"Само историческата истина може да изцери раните", добави той, изказвайки

уважение към своя германски колега, който дойде в Полша, за да участва в паметната церемония.

 

"Прекланям се пред жертвите на нападението във Велун. Прекланям се пред полските жертви на германската тирания. И искам прошка", заяви от своя страна Щайнмайер на полски и немски, предаде Франс прес.

 

Втората световна война противопоставя териториалните амбиции на нацистка Германия, фашистка Италия и империалистическа Япония срещу внушителния и малко очакван съюз между САЩ, Съветска Русия и Британската империя. Нещо повече – тя противопоставя не просто армия срещу армия, а нация срещу нация, въвличайки в сблъска огромни маси цивилно население от всички слоеве на обществото, припомня БГНЕС.  Водените между двата лагера битки по суша, въздух и вода се простират от Западна Европа до степите на Русия, от пустините на Северна Африка до джунглите на Югоизточна Азия, във водите на Атлантическия, Тихия и Индийския океан.

 

През 1938 г. Германия, Франция и Великобритания подписват Мюнхенското споразумение, с което Судетската област бива отнета от Чехословакия и присъединена към Германия. През 1939 г. пък Германия и Съветският съюз подписват т.нар. Пакт Молотов-Рибентроп – исторически документ, с който в сферата на съветско влияние попадат Литва, Латвия, Естония, Финландия, част от Полша и част от Румъния, а Хитлер получава възможност да нападне остатъка от Полша. На 1 септември 1939 г. Вермахтът нахлува в Полша и след няколко дни съпротивата на поляците е преодоляна. В този момент Третият Раайх вече владее Австрия и Судетите.

 

През периода май-юни 1940 г. германските войски окупират Белгия, Холандия, Люксембург и Франция. Същевременно силите на италианския съюзник на Хитлер превземат Британска Сомалия, а в периода между ноември 1939 и март 1940 г. се води Съветско-финландската война. Успоредно с тези събития Япония постепенно окупира огромни територии в Източна Азия.

 

Най-кървавият период на Втората световна война настъпва на 22 юни 1941 г. с нахлуването на хитлеристката армия в Съветския съюз, а след нападението на Япония срещу американската военноморска база в Пърл Харбър на Хавайските острови на 7 декември същата година в конфликта се включват и Съединените щати. Европейската фаза на войната приключва с безусловната капитулация на Германия през май 1945 г., а азиатската – с капитулацията на Япония в началото на август същата година.

 

Няколко дни преди това САЩ пускат атомни бомби над японските градове Хирошима и Нагазаки, което е първата употреба на ядрено оръжие в света.

 

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, германската канцлерка Ангела Меркел и много други световни лидери, сред които и президента на България Румен Радев, ще присъстват на главните церемонии във Варшава. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени участието си заради приближаването на урагана Дориан.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 10912 |28.08.2019 Полша не покани Сърбия и Русия на 80-тата годишнина от началото на Втората световна война . 0| 6391 |17.08.2019 116 години от Илинденско-преображенското въстание на Петрова нива . 0| 5201 |15.08.2019 Император Нарухито изрази ”дълбоки угризения” за действията на Япония през Втората световна война . 0| 4828 |09.08.2019 Нагасаки отбелязва 74 години от атомната бомбардировка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads