Реклама / Ads
3| 4199 |07.04.2020 НОВИНИ

81% от хората в трудоспособна възраст по света - безработни заради COVID-19

.
Сериозни са последствията върху световния трудов пазар заради епидемията от COVID-19. 81% от хората в трудоспособна възраст са загубили работата си или са претърпели удари заради болестта, обявиха от Международната организация по труда. Става дума за 3.3. милиарда души в цял свят.
 

Рекорден процент на безработица бе отчетен в САЩ в рамките на няколко седмици. От началото на епидемията до днешна дата в бюрата по труда са се записали над 10 милиона души. За сравнение през изминалата седмица засегнатите на трудовия пазар в САЩ бяха 6.6 милиона души, което беше двойно повече на данните, регистрирани само седмица по-рано.

 

Кризата в страната е изключително голява. Процентът на безработица е по-висок от всякога. За сравнение - по време на Голямата депресия, когато САЩ преживява огромна икономическа криза, броят на безработните е 650 хиляди души.

 

САЩ се превърна и в страната с най-много диагностицирани с COVID-19 в света. Президентът Доналд Тръмп обаче планираше да отпуши икономиката на 12 април - датата съвпада с католическия Великден, което според държавния глава е "добро време". Твърденията му обаче не стъпваха върху реални прогнози, а по-скоро върху лично усещане, което навлече на Тръмп и големи критики. Няколко дни по-късно президентът на САЩ даде на заден ход.

 

Глобалната икономика обаче също страда заради епидемията. По-голямата част от бизнесът е брокиран, а това оказва огромно влияние върху нивата и на заетост. През второто тримесечие на 2020 г. поради различни ограничения ще бъдат загубени общо 6,7% от работното време, което се равнява на пълно отсъствие на работа при 195 милиона души, сочи доклад, публикуван от Международната организация на труда.

 

"Мерките за пълно или частично спиране на бизнеса засега са засегнали 2,7 милиарда работници, което представлява около 81% от глобалната работна сила“, казват експертите.

 

По отношение на настоящата ситуация на пазара на труда, МОТ обръща внимание на „катастрофалните щети, които ще бъдат нанаесени на бизнеса в редица икономически сектори“, особено на малкия бизнес. Поради тази причина „милиони работници са уязвими от загуба на доходи и съкращения“. Застрашени са по-специално работниците в сектора на търговията на дребно, производството и хотелиерството. 1,25 милиарда души са заети в сфери, изложени на особено висок икономически риск, припомня докладът.

 

МОТ призовава за мащабни мерки от страна на държавите за подкрепа на бизнеса, поддържането на заетостта и доходите, стимулирането на икономическото развитие, създаването на работни места и намирането на решения чрез диалог между правителства, работници и предприемачи. Гай Райдър, генерален директор на МОТ, каза във връзка с публикуването на доклада, че „е необходимо да се намерят решения, които ще помогнат на всички сегменти от глобалното общество, особено на най-уязвимите.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5007 |07.04.2020 Предприемач: Извращаващо е хората, които не работят да получават пари . 7| 3943 |06.04.2020 Най-милият жест: Възрастна жена дари пенсията си на болницата в Исперих . 2| 4460 |05.04.2020 Лекари в пенсионна възраст лекуват пациенти в старо инфекциозно отделение в Айтос . 1| 4113 |03.04.2020 Адв. Петрова: Заповедите на здравното министерство всяха напрежение у хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads