Реклама / Ads
0| 2932 |04.04.2022 НОВИНИ

90% от Мариупол е разрушен, едва 100 000 души са останали в града

.
Източник: Reuters
90% от инфраструктурата на Мариупол вече е разрушена. Това съобщи на брифинг кметът на града Вадим Бойченко. Според него 60% е пряк удар от вражеска артилерия или самолет. В същото време той добави, че 40% от инфраструктурата вече изобщо не може да бъде възстановена.
 

„Артилерията продължава да атакува в града. Към това са добавени и вражески кораби, които днес работят от морето в град Мариупол“, каза Бойченко, цитиран от УНИАН.

 

Според него ситуацията в града остава много тежка. „На ръба на хуманитарна катастрофа сме – град без ток, без вода, без храна, лекарства повече от месец“, припомни той.

 

В същото време Бойченко отбеляза, че Руската федерация блокира всички хуманитарни товари, движещи се в посока Мариупол. Той припомни също, че нито един автобус, който е трябвало да стигне до града, за да евакуира жителите на града, не стигнал до там.

 

Бойченко каза още, че по хуманитарния коридор между Бердянск и Запорожие вече са били евакуирани почти 90 000 души, които са пътували от Мариупол с личен транспорт или пеша до Бердянск.

 

„Днес в града има над 100 хиляди души, които не можем да евакуираме, въпреки че се прави всичко за това“, каза кметът на Мариупол. Той призова международната общност да се обедини за пълна евакуация на жителите на града.

 

Бойченко отбеляза, че Русия насилствено отвежда жителите на Мариупол на своя територия. „Това е депортация. Това е принудително заминаване от град Мариупол към така наречената ДНР или към Руската федерация. Например, когато човек с оръжие влезе през нощта и каже, че това е евакуация, хора, които са били в бомбоубежище около 20 дни, излизат, качват се в колата и отиват нанякъде. И на сутринта виждат, че това не е Украйна“, разказа той. По думите на кмета след това те се транспортират до крайната част на Руската федерация - Томск или Тамбов, а оттам се обаждат, че са стигнали до там. Бойченко каза, че има примери, когато хората от там са успели да заминат за Грузия, а след това да стигнат до Украйна.

 

По-рано британското разузнаване съобщи, че Мариупол почти сигурно е основната цел на руските окупатори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3459 |04.04.2022 Надя от Мариупол: Синът ми ме питаше защо се опитват да ни убият. Какво можех да му кажа? . 0| 3738 |04.04.2022 Зеленски на наградите „Грами“: Чернигов, Харков, Мариупол вече са легенди. Но аз мечтая те да са живи и свободни... . 0| 3851 |03.04.2022 Вирусологът Радка Аргирова: Следваща вълна може да има в края на септември . 0| 11774 |02.04.2022 Пропагандната машина на Кремъл: Мариана от Мариупол потвърди руската версия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads