Реклама / Ads
6| 2822 |18.09.2024 НОВИНИ

Руското контранастъпление в Курска област е спряно

.
Източник: БГНЕС
Руското контранастъпление в Курска област е спряно, част от територията й остава под украински контрол.
 

В това увери пред Франс прес Алексей Дмитрашковски, представител на командването на украинските въоръжени сили.

 

Руските войски "се опитаха да атакуват по фланговете, но бяха спрени, ситуацията се стабилизира и днес всичко е под наш контрол, не успяха", цитира думите му агенцията.





"В някои населени места има повече от 100 души, повече от 200, повече от 500". Той назова общия брой само приблизително - "няколко хиляди". Руските власти също не го посочват, като съобщиха само, че 130 хиляди души са евакуирани.

 

Руската армия обстрелва окупираната територия и "23 цивилни" са били убити от края на август, посочи Дмитрашковски. По думите му те "загиват заедно с украинските военни".

 

На цивилните "не е позволено да напускат", защото "ситуацията трябва да бъде контролирана", но им е разрешено да се движат в рамките на територията, контролирана от украинските въоръжени сили, поясни представител на комендантството. Те "могат да си ходят на гости, да се хранят там, да се събират някъде, да копаят картофи, да работят в градината", цитира думите му АФП.

 

На окупираната територия се доставя храна от съседната украинска Сумска област. "Сумската областна администрация отделя средства за хляб всяка седмица. Въоръжените сили осигуряват вода, администрацията осигурява хранителни дажби. Тук нищо не работи, нито магазини, нито аптеки, нищо", допълни Дмитрашковски.





Единствената възможност за пътуване до контролирана от Русия територия е, ако Русия и Украйна "се съгласят чрез международни организации, занимаващи се с тези въпроси, да отворят зелен коридор под наблюдението на наблюдатели", отбеляза представителят на комендантството. Тази седмица украинските власти поканиха представители на ООН в контролираната от тях част от Курска област, което предизвика рязко негативна реакция от Москва.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2460 |18.09.2024 Германското правителство реши да удължи разполагането на войници от Бундесвера в Ирак до януари 2026 г. . 3| 2407 |18.09.2024 Блинкън: В последния месец и половина САЩ постигнаха напредък по споразумение за спиране на боевете в Газа . 4| 2566 |18.09.2024 Елена Поптодорова: Възможно е да има напрежение в някои щати, ако републиканците не са удовлетворени от резултата . 9| 2500 |18.09.2024 Нови взривове отекнаха в Ливан, най-малко девет жертви и стотици ранени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads