Реклама / Ads
0| 2605 |21.04.2023 НОВИНИ

97 г. от рождението на кралица Елизабет II - най-дълго управлявалият монарх в света. Ето някои факти

.
Днес се навършват 97 г. от рождението на кралица Елизабет II - най-дълго управлявалият монарх в света. Смъртта й в началото на септември миналата година се превърна в едно от най-големите събития в историята. След малко повече от две седмици (8 май) предстои официалната коронация на нейния престолонаследник - синът и крал Чарлз III. Ето забележителните моменти от живота на кралица Елизабет II.
 

Британската кралица е родена на 21 април, но има два рождени дни - официалният й и този, който се празнува през юни, когато времето на Острова е по-хубаво. 

Британският монарх сяда на трона на 27-годишна възраст, след като баща й почива след тежка битка с рака. Крал Джордж VI умира в съня си на 6 февруари 1952 г. Много от хобитата си, като ездата, Елизабет II наследява именно от него.

 

Преди да седне на престола обаче Елизабет II е служила в армията по време на Втората световна война. Тогавашната престолонаследничка е била доброволец и е шофирала камион. Работила е и като механик. Това я прави първата жена, член на британското кралско семейсто, служила в армията.

 

Британската кралица става собственик на земя, когато е едва 6-годишна. Получава като подарък терен в Уелс. Притежава още слон, две големи костенурки, ягуар и двойка ленивци. Всички тези животни обитават Лондонската зоологическа градина. 

 

Най-любимите и животни обаче са коргитата. Кралицата се влюбва в породата още през 30-те години на миналия век. Първото й куче е подарък от баща й. До края на живота си Елизабет II притежава над 30 коргита.

 

Кралица Елизабет II е известна и с доброто си чувство за хумор. Според някои информации тя е обичала да излиза под прикритие. От National Geographic разказват, че по време на много дискретно посещение в Шотландия тя е срещнала американски туристи, които я заговорили и започнали да я разпитват къде живее. Британският монах обяснил, че “живее наблизо”, а когато я попитали дали е срещала кралицата, Елизабет II просто посочила охранителя си и казала, че той със сигурност се е сблъсквал с нея. 

 

Голямата любов на Елизабет II е принц Филип. Малко хора обаче знаят, че двамата са били роднини. Според историческите справки принц Филип е неин трети братовчед и внук на правнук на кралица Виктория. Елизабет II се омъжва за Филип, когато е едва 13-годишна. Купува платовете за сватбената си рокля с купони, които е събирала по време на Втората световна война. 

 

Въпреки че кралицата рядко се е нуждаела от пари, тя е разполагала с личен банкомат, намиращ се в двора на Бъкингамския дворец. Той е бил предназначен само за членовете на кралското семейство.

 

15 министър-председатели се сменят във Великобритания по време на управлението на Елизабет II. Сред тях на Уинстън Чърчил и Маргарет Тачър, позната като “желязната лейди”. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 11332 |22.03.2023 Екстрадираха в САЩ съучастничка на криптокралицата Ружа Игнатова . 6| 3809 |17.02.2023 Датската кралица смразена от Путин, никога не е виждала толкова студени очи . 0| 3241 |03.02.2023 Мъжът, заплашил с убийство кралица Елизабет II, се призна за виновен . 7| 7602 |04.02.2023 151 години от рождението на Гоце Делчев. Какво помним за него?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads