Реклама / Ads
5| 4378 |01.04.2020 НОВИНИ

Абсурд: Заради COVID-19 оставят пациенти да умират на дивана вкъщи

.
Източник: БГНЕС
Възрастен пациент в последен стадий на рак е бил освободен за домашно лечение, след случай на COVID-19 в столична болница. Абсурди като този ще се случват често съвсем скоро. За това алармират от седмици експерти и институционални представители.
 

Казусът е от миналата седмица. Тогава между служителите в Пета градска болница станало ясно, че има заразен с коронавирус. Вътрешното отделение, Пулмологията, Спешният кабинет и Реанимацията в болницата са поставени под карантина, заедно с екипите, които работят там.

 

Преди около 4 месеца онкоболният мъж постъпил в отделението по Урология, където го оперират. След усложнения е бил прехвърлен в хирургичното отделение. Тогава се случва и карантината.

 

“Регионалната здравна инспекция издаде заповед за преустановяване приема на пациенти в столичната Пета МБАЛ, заради потвърдени случаи на COVID-19 в лечебното заведение. В цялата база отново ще бъде извършена основна дезинфекция", съобщиха от болницата тогава.

 

Всички пациенти, настанени в отделения извън карантинираните, щели да бъдат изписани след приключване на лечението им.

 

“В един момент получихме обаждане, че ще затварят отделението. Свекър ми е с катетър, торбички, има дренаж. Помолих да го преместят в друга болница. Той не е за домашно лечение… Изписаха го няколко часа, след като му преляха кръв”, разказа пред FrogNews Милена Илиева - снаха на възрастния пациент.

 

Отказът за преместване бил и с мотив - за да се прехвърли в друго здравно отделение, пациентът трябвало да бъде тестван за COVID-19. Нямало обаче кой да стои в болницата и да го гледа, докато това се случи.

 

“Посъветвах се с лекар от УМБАЛ “Александровска”. Казаха ми, че свекър ми е за 100% лечение в УМБАЛСМ “Пирогов”. От Пета градска обаче не могат да го преместят. Било работа на общината, до която сигнализирали. Общината обаче не им отговори. Така ми звъннаха миналата седмица, за да си го прибера вкъщи. В момента чакам да си отиде. Няма как да живее по този начин”, разказа още Милена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3752 |01.04.2020 Къванч Татлъту е в болница, тестват го за COVID-19 . 16| 5985 |01.04.2020 Путин и Тръмп заедно срещу COVID-19. Кремъл помага на Белия дом . 0| 3767 |01.04.2020 Първи случай на бежанец с COVID-19 в гръцки лагер . 0| 3807 |01.04.2020 ТЕЛК в условия на COVID-19: Защо комисии прекратиха самосиндикално дейност?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads