Реклама / Ads
35| 3270 |30.06.2023 НОВИНИ

Абсурдни изисквания за журналистите постави министър Асен Василев

.
Асен Василев
Министерство на финансите излезе с абсурдни изисквания за акредитация на журналисти. В писмо до медиите от МФ разясняват, че занапред до организираните в министерството събития ще се допускат само предварително акредитирани журналисти. МФ поставя изрично изискване документи за акредитация да подават само ресорни журналисти, които отразяват редовно финансови и икономически теми.
 

Това на практика е намеса в редакционната политика на медиите, коментират медийни експерти. Изискваните данни от медии пък вече бе оприличена от журналисти като едва ли не данъчна ревизия.

 

Според писмото, изпратено до медиите, новите изисквания се въвеждат с цел реализиране на комуникационната политика на МФ. От редакциите се иска да изпратят подписани от ръководителя на медията и подпечатани бланки, съдържащи данни за фирмата, седалище и адрес на управление, единен идентификационен код, адрес за кореспонденция, телефон, електронен адрес. В писмото следва да се посочат трите имена на журналиста, длъжността, която заема, „уверения и доказателства“, че работи в областта на финансите и икономиката, както и че медията има финансова и/или икономическа рубрика. Изискват се още телефони за връзка, електронна поща, адрес за кореспонденция, номер на журналистическа карта.

 

Уточнява се, че ще бъдат допускани само представители на медиите, „ангажирани със създаването на новинарски и обзорни коментарно-аналитични предавания и рубрики с финансова и икономическа тематика“, които „редовно предоставят новини и информация за цялостната дейност на Министерството на финансите и второстепенните разпоредители с бюджетни средства към ведомството“.

В тези изисквания има намеса в редакционната независимост по няколко линии. С изискването на събитията да се допускат само журналисти, отразяващи икономически и финансови теми, министерството се бърка в практиките на медиите по разпределяне на ресори и отговорности. В някои медии има строго придържане към ресори, в други – не. МФ се меси недопустимо и в организацията на медийното съдържание с изискването за наличие на изрична финансова и икономическа рубрика, както и в жанровото многообразие – с изискването да се допускат журналисти, които създават само новинарско и аналитично съдържание. Изисква се това да се случва редовно, без да е ясно какво означава това. Поставят се и други субективни изисквания – като предоставянето на „уверения“.

 

Въвеждането на такава тежка акредитационна процедура от министерство е прецедент. Акредитации има в Министерския съвет и Народното събрание, но те са свързани с повишените изисквания към сигурността. Коментарите и критиките към новите изисквания на МФ вече започнаха, както и подигравките.Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7598 |20.06.2023 Защо Соня Момчилова иска да забрани на журналистите да членуват в НПО-та? . 3| 2501 |20.06.2023 ГЕРБ се отрекоха от абсурдните промени в ЗДОИ, внесени от техни депутати . 1| 2447 |20.06.2023 Украйна е изпълнила две от седемте изисквания за членство в ЕС . 2| 2714 |18.06.2023 Кирил Вътев: Много бих искал изискванията към производителите да са прости и ясно поставени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads