Реклама / Ads
0| 2566 |23.01.2023 НОВИНИ

Адела Качаунова: Фигурата на главния прокурор трябва да бъде изменена

.
Източник: личен архив
Фигурата на главния прокурор трябва да бъде изменена. Това заяви пред БНР Адела Качаунова от Правната програма на БХК.

През миналата седмица правната парламентарна комисия успя да приеме на първо четене промените в Правно-процесуалния кодекс, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. Те дават и  възможност за обжалване на отказите на Прокуратурата да разследва, както и нов механизъм, по който да се избират и освобождават тримата големи в съдебната система, предоставя също повече права за пострадалите от престъпления.

 

За Качаунова обаче е трудно да повярва, че този парламент ще успее да приеме тези промени.  

 

Вчера Десислава Атанасова от ГЕРБ обясни, че трябва да се внимава, за да няма този законопроект съдбата на предложения от нейната партия, който падна в Конституционния съд.

 

„Онзи беше написан така ,че просто да не мине. Едва ли някой се изненада, че беше обявен за противоречащ на Конституцията. Този е написан след обсъждане от много специалисти“, посочи Качаунова.

 

Главният прокурор обаче смята ,че той е писан от една кантора, „чийто адвокати виждаме да се появяват и при разследвания за шпионаж Александър Малинов и при разследваните от Nexo“.

 

„Главният прокурор се опита да направи куп внушения-освен, че зад законопроекта стои една кантора, което изобщо не е вярно, също, че това е закон, който се пише за Гешев, а не е така“, обясни представителят на Правната програма на БХК.

 

Състава на работната група беше много широк, посочи тя.

 

„Участваха прокурори, заместник-главни прокурори, колеги от ВКП, от Върховния касационен съд и не разбирам тяхното недоволство в момента, защото в рамките на работната група те гласуваха, подкрепяйки конкретни текстове“.

 

Припомнено беше, че Върховният касационен съд излезе с много критично отношение към тези промени в законодателството и към този механизъм, предвиждащ от върховните съдии да бъде избран магистрат, който временно ще бъде назначаван за прокурор. Другото нещо, което притеснява съдиите от ВКС, е, че ще бъдат затрупани от обжалването на отказите.

 

„ВКС няма как да бъде затрупан от обжалване на отказите, защото те не инстанция, която би ги разглеждала. Те биха отишли в Окръжен и Градски съд. Беше жалко да четем тази съпротива на ВКС, защото ако част от притесненията им могат да бъдат основателни, тяхното становище много наподобяваше това на ВСС.

 

Имаше две тези, които се застъпваха-едната, че механизъм, специално създаден за разследване на главния прокурор и на заместниците му всъщност е дискриминация или че специалните правила за попълване на парламентарната квота на ВСС също биха били дискриминационни. Това е пункт, който не мога да подкрепя“. 

 

Качаунова смята, че може друг проектозакон да предложи реформа в Националната следствена служба, така че тя да изглежда независима и там да бъдат изпратени делата, свързани с главния прокурор.

 

„Това се е обсъждало многократно. И в момента има внесени такива законопроекти. Всичко зависи от това кой ще е следващият служебен министър на правосъдието. Неговото министерство ще има отговорността да вкара такъв законопроект“. 

Съдебната реформа е ключова и докато България не постигне сериозни успехи в това направление Шенген ще бъде невъзможен за нас, посочи още тя. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3053 |13.07.2022 Адв. Адела Крачунова, БХК: Полицейският чадър над Семерджиев не може да се случи без прокурор . 1| 2711 |23.04.2021 ВАС: Фигурата на прокурор, разследващ главния, е противоконституционна . 7| 3603 |20.04.2021 Адв. Адела Качаунова: Насилието на протестите от страна на МВР беше върхът на айсберга . 16| 5342 |14.03.2021 Съдия Здравка Калайджиева: Фигурата „специален прокурор“ - и вълкът сит, и агнето цяло

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads