Реклама / Ads
3| 5133 |21.01.2014 НОВИНИ

Адемов, щедър: обеща 6 заплати на корабостроителите в Бургас, "ама друг път"

.
Хасан Адемов
Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов днес щедро говори за възможността уволнените работници от скандалното предприятие „Бургаски корабостроителници” да получат по 6 заплати като обезщетение и подчерта, че максималната сума вече е вдигната на 1200 лева.
 

Тази възможност обаче на този етап е само теоретична, тъй като служителите трябва да изчакат съдебното решение за обявяване в несъстоятелност на фирмата, пише бургаският сайт Флагман. Социалният министър се срещна днес с корабостроителите в Областна управа в Бургас, докато в сградата на БСУ в морския град го чакаха за среща симпатизанти, повечето от които на възраст. Там той бе посрещнат от областния лидер на БСП Атанас Зафиров, общинския председател Евгений Мосинов, както и от общинските съветници от ДПС Селим Иса и Шерафет Мехмед.

„Това, което може да направи Министерството на труда и социалната политика за бурагските корабостроители, е след като съдът се произнесе по отношение стартиране на процедура по обявяване на несъстоятелност и свръхзадлъжнялост, да информираме всички работници и служители, включително и с мобилни екипи на НОИ, как могат да вземат дължимите обезщетения. Става въпрос за възможност да получат до 6 заплати, от първи октомври увеличихме сумата на 1200 лева, която може да получат за всеки един от месеците. Трябва да се отбележи, че независимо от това, че работодателите дължат заплати, при положение, че те са начислени, но не и изплатени, работниците и служителите запазват осигурителните си права, в т.ч. и здравно-осигурителните. Вече 118 от работниците са регистрирани в регионалното поделение на Социално осигуряване и една част са получили обезщетение за безработица”, каза Адемов.

Според него заради незаконното масово уволнение без предупреждение, по Кодекса на труда има съответни мерки. „Дирекция „Инспекция по труда” – Бургас е издала актове за установяване на административни нарушения, така че всички обезщетения, които се дължат, ще бъдат получени. Една от предпоставките е съдът да се произнесе в тримесечен срок. Процедурата е стартирала на 2 октомври. Този срок е изтекъл на 2 януари, вероятно има някакви причини, поради които закъснява съдебното решение. В най-скоро време то трябва да се случи, за да може работниците да си получат обезщетението”, добави социалният министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5394 |18.01.2014 Министър Репантен обеща случая „Сидеров” да не развали отношенията ни с Франция . 10| 6426 |15.01.2014 Въпреки обещанията, правителството прие новия НК . 49| 5512 |15.01.2014 Станишев цитира библията и обеща: Ще бъде по-трудно . 12| 5670 |03.01.2014 Социалният министър: Предизборни обещания се изпълняват за 4 години, а не за 6 месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads