Реклама / Ads
1| 4382 |10.08.2017 НОВИНИ

Административната работа на учителите се намалява 10 пъти

.
Министерството на образованието и науката представи днес проект на нова наредба за приобщаващото образование. В пресконференцията участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министрите Деница Сачева и Таня Михайлова, както и съветникът на министъра Мария Семерджиева.
 

Новият документ е сред ключовите за изпълнението на управленската политика на правителството и обобщава повече от 300 становища и мнения на експерти.

В него е предвидено административната работа на учителите да се намали 10 пъти. По сега действащия нормативен акт, ако в училище има 15 ученици с необходимост от допълнителна подкрепа за личностно развитие, екипът трябва да изготвя годишно около 480 писмени документа. Предложението е те да бъдат сведени до около 45.

Заместник-министър Деница Сачева обясни, че се предвижда децата и учениците с изявени дарби и таланти да получават допълнителна подкрепа в центровете за личностно развитие. Те ще могат да се възползват от индивидуални учебни планове в училищата си, с цел да бъдат усъвършенствани дарбите им. „За следващата учебна година ще се търси финансиране за стимулирането на такива ученици да участват в национални и международни олимпиади“, каза Сачева.

С друга промяна ще бъдат осигурени консултации за кариерно ориентиране на учениците в училищата. За целта педагогическите съветници и психолозите ще им дават въпросници, разработени по проекта на МОН „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“. Ще се ползват и ресурсите на портала https://orientirane.mon.bg/. Мария Семерджиева посочи, че до момента над 65 000 деца са преминали кариерно ориентиране. В 42 училища в страната пилотно са създадени кариерни клубове, които насочват учениците към подходящите за тях професии. „Предвижда се в бъдеще такива клубове да има във всички училища“, допълни тя.

Новата наредба въвежда ясна процедура за насочване на ученици със специални образователни потребности след VII и X клас за продължаване на образованието в профили и в специалности от професии.

Поставя се акцент върху грижата за здравето на децата, като училищата трябва да организират в извънкласни форми и в часовете на класа уроци и занимания по здравно образование, здравословно хранене, първа долекарска помощ и др. Училищните библиотеки трябва да се превърнат в места със социални функции – за опознавателни срещи между учениците и достъп до съвременни технологии. В тях могат да се провеждат тематични срещи, посветени на български писатели, да се обсъждат теми от гражданското, екологичното и интеркултурното образование.

Ще има обучения за учителите в детските градини в цялата страна за провеждане на ранно оценяване на риска от възникване на обучителни затруднения при деца от 3 години до 3 години и 6 месеца. С разрешение от родител ще се прилага скрининг тест, разработен от учени и експерти и съобразен с възрастта на децата. „Идеята е, че с целенасочена работа от тази възраст, такива трудности могат да бъдат преодолени, заяви заместник-министър Сачева. С проекта на наредба се дава право на регионалните екипи за подкрепа на деца и ученици със специални образователни потребности да оказват по-голяма подкрепа на детските градини и училища в съответната област. Те ще могат да изпращат мобилни групи от специалисти – психолози, логопеди и др., в образователни институции, които нямат такива. Това ще спомогне и за по-добрата връзка между училището и родителите.

Детските градини и училищата вече няма да са задължени да определят координиращ екип, който да отговаря за плановете за подкрепа на децата и учениците. За това ще се грижи само един човек - координатор, определен от директора.

Промяна има и при отсъствията на учениците. До момента директорите разрешаваха до три дни непосещаване на часовете по уважителни причини. „С промените това разрешение ще се дава от класния ръководител. Ако ученикът трябва да отсъства до 7 дни по уважителни причини, родителите му трябва да подадат уведомление до директора на училището. Над този период разрешение може да издаде само педагогическият съвет“, подчерта заместник-министър Таня Михайлова. Изменя се и досегашното изискване преди стартиране на процедура за санкция на ученик родителите да бъдат уведомени писмено. Това ще става и по електронна поща. Ако родителят поиска, той може да се включи в заседанието на педагогическия съвет, както и да присъства на изслушването на детето си. Ако не реагира на имейла си обаче, процедурата няма да бъде спирана.

Проектът на нова наредба за приобщаващото образование ще бъде предложен за публично обсъждане до 10 септември 2017 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3925 |10.08.2017 Намаляват бумащината на учителите . 0| 3837 |08.08.2017 Лекар категорично: При гръмотевична буря работата на открито трябва да спре . 0| 4778 |06.08.2017 Масови са нарушенията при наемане на работа на непълнолетни лица . 1| 5426 |26.07.2017 Иво Антонов с хитлеристкия поздрав се върна на работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads