Реклама / Ads
4| 3660 |24.02.2023 НОВИНИ

Адмирал Ефтимов: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

.
Източник: личен архив
Измина една година от началото на войната в Украйна и тя коренно промени средата на сигурност в света и региона.
 

Изходът от войната ще предопредели нашето бъдеще. Въпросът е - трябва ли българските граждани да се чувстват сигурни? Ние правим всичко възможно да гарантираме суверинитета и териториалната цялост на страната ни в тази трудна ситуация.

 

Моята роля е да поддържам добре отбранителните способности на българската армия. Това заяви началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов по БНТ.

 

Той припомни, че в навечерието на войната, по време на консултативния съвет за национална сигурност при президента, е предоставил подробен анализ за състоянието на армията и е призовал да се работи за модернизацията на армията ни. „В последно време съм обнадежден за развитието и модернизацията на българската армия“, призна адм. Ефтимов.

 

„Няма пряка връзка между предоставянето на оръжие на Украйна и ускорената модернизация на българската армия. Ако е имало някакви договорки между отделни държави за ускорена модернизация в замяна на предоставяне на оръжие на Украйна, то те са били в началото на войната – март-април.

 

Ние сме направили запитване по този въпрос към страна-членка на НАТО, но нямаше развитие. Ставаше дума за друго старо въоръжение“, уточни началникът на отбраната.

 

Той допълни, че в случая това са политически решения, а той е длъжен да предостави експертно мнение. „Трябва да бъдем много внимателни, когато предоставяме въоръжение, така че за да не застрашим националната си система за сигурност и хората, които отговарят за нея“, подчерта адм. Ефтимов.

 

„Хората трябва да са спокойни, тъй като са предприети всички мерки в национален мащаб за осигуряване на националната система за сигурност“, успокои той.

 

Адм. Емил Ефтимов каза още, че заради войната в Украйна се е усилило присъствието на сили на НАТО по източния фланг, засилен е и се еър полисинга, както и съвместните тренировки за да гарантираме сигурността на региона.

 

Той призна, че нямаме възможност за поддържане на техниката от съветско време, затова се налага спешна модернизация. „Тези проекти трябва да се ускорят. МиГ-овете продължават да изпълняват бойните си мисии по охрана на границите ни. Трябва да се готвим за Ф-16, но същевременно да поддържаме и МиГ-29“, обясни той.

 

„Многонационалната бойна група е ярък израз на солидарността на нашите съюзници. Трябва да осигурим нарастването ѝ до бригада.

 

Почти двойно трябва да нарасне числедността ѝ. Това е един работещ инструмент, защото присъствието И е катализатор на модернизацията на българската армия“, смята адм. Емил Ефтимов.

 

По думите на началника на отбраната личният състав на армията е под огромно натоварване и трябва да получи признанието на обществото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3351 |22.12.2022 Пожар на руския самолетоносач ”Адмирал Кузнецов” . 6| 3163 |21.10.2022 Слави Трифонов: Троянският кон се оказа кобила. Изходът е президентска република . 12| 2886 |19.10.2022 За Иванов изходът от политическата криза минава през съдебната реформа . 0| 2736 |18.09.2022 Адмирал Ефтимов: Всички се нуждаем от придобиване на ново въоръжение и техника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads