Реклама / Ads
5| 3060 |25.04.2023 НОВИНИ

Адмирал Емил Ефтимов: Стои предложението в България да има регионален координационен център на НАТО

.
Адмирал Емил Ефтимов
 

Високопоставен офицер от НАТО заяви, че Русия е създала редица замразени конфликти в Черно море. Сигурността в Черноморския регион е от изключителна важност за глобалната сигурност, заяви на конференция в София американският адмирал Стюарт Мънч, който е командващ на Съюзното компонентно командване на НАТО в Неапол.

Служебният зам.-министър на отбраната Теодора Генчовска отбеляза, че страната ни се стреми към повишаване на сигурността в Черно море със силен ангажимент към Алианса: 

"Колегите от ВМС правят всичко необходимо да са адекватни на ситуацията в Черно море, от страна на политическото ръководство имат пълната подкрепа за реализацията на проектите за модернизация".

В проекта за бюджет за тази година разходите за отбрана са 1,85 на сто от БВП. Записано е, че ще има пари за придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб. През юни предстои залагането на кила на втория модулен патрулен кораб.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че стои предложението в България да има регионален координационен център на НАТО. Ефимов отбеляза, че готвената от САЩ нова стратегия за Черноморския регион е насочена към "развитие на способности, за да може да се действа заедно. Не непременно на военното присъствие".

А адмирал Стюарт Мънч допълни:

"Става дума за стратегия, която е изцяло подкрепена от правителството на САЩ, която включва дипломатически и икономически усилия. Добре разбираме, че черноморският регион крие редица заплахи и опасности. Затова поддържаме усилията за съвместна работа за справяне с тези заплахи". 

От шестте държави с излаз на Черно море, три са членки на НАТО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2960 |13.04.2023 Куката, Чеченеца и Емили остават в ареста . 10| 3779 |06.04.2023 Чеченеца, Тошо Куката и Емили с тротинетката възложили да се намери ”лесно податлив” младеж за гаврата . 11| 4241 |05.04.2023 Прокуратурата погна Емили Тротинетката и Чеченеца за бруталната гавра с болното момче . 24| 11584 |05.04.2023 Нечовешка гавра: Емили с тротинетката и Чеченеца вързаха като куче болно момче след заплахи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads