Реклама / Ads
10| 11376 |23.02.2021 НОВИНИ

Адв. Атанас Черногорски: Двубоят Божков – КПКОНПИ е с предизвестен край

.
Адв. Атанас Черногорски
Ние си вършим работата и сме супер! Ние винаги сме прави и преследваме мафията и корумпираните. Ние сме стълб на закона. Всяко съобщение от антикорупционната мега структура КПКОНПИ излъчва подобни послания. Не направи изключение и вчерашната информация, че КПКОНПИ е внесла в Софийския градски съд искане за отнемане на имущество на бизнесмена, укриващ се в Дубай Васил Божков, както и на съпругата му Елена Динева.
 

Стойността на иска от семейството е за близо 278 млв. лв. Освен тези средства комисията е описала и имуществото на още 10 фирми, свързвани с Божков. Така общата стойност на незаконно придобитото имущество, твърди КПКОНПИ е 406 млн. лв.

 

В публичното пространство обикновено се пласира мнението на КПКОНПИ, а експерти и засегнати рядко получават възможност да коментират.

 

Адв. Адв. Атанас Черногорски е бивш член на антикорупционната комисия и е известен експерт по казуси, свързани с исканията на КПКОНПИ и тяхната съдба в съда.

Той коментира и казуса с Васил Божков. Ето мнението му.

 

Защо битката е с предизвестен край? Защото КПКОНПИ, като представител на държавата, ще загуби тази съдебна битка, а оглозганият и низвергнат български народ след години, ще трябва да плати милиони левове обезщетения за вреди и адвокатски хонорари.

Защото изначално, още със създаването си и в момента практиката на КПКОНПИ е порочна и неправилна. Нито едни от трите приети - действащ и действащи закони, не е съобразен и подчинен на приложимо международно и национално законодателство относимо до анализ, установяване и изчисляване на приходи, разходи и доходи.

 

В практиката си КПКОНПИ не признава основни международни и национални правни принципи и правила на счетоводната отчетност и отчитане на приходите, разходите и доходите. Те не признават и не знаят що е това начално салдо, не спазват принципа за равняване на началното и крайното салдо в определени данъчни периоди, не познават и не прилагат правилата за движението на паричните потоци, особенно тези, когато се касае за движение на парични средства от банка в каса и обратно. Имат собствена и объркана философия за това какво е приход, разход и доход, неподчинена на приложими международни и национални правила и принципи, както и на националното данъчно законодателство.

 

Божков не е започнал жизненият си път преди десет години, когато е началният момент на проверка от КПКОНПИ, нито е навършил пълнолетие тогава. До тогова той е имал реализирани определени доходи, които оформят началното му салдо. Недопустимо е в Практиката си КПКОНПИ да приема, че всяка внесена от физическо лице управител на търговско дружество или като физическо лице в банковата му сметка, се явява нов по своята същност приход. Тази неподчинена на счетоводни и правни теории и правила практика, да изграждат такива неверни хипотетични тврърдения е трайно наложена от КПКОНПИ.

 

В този случай риторично бих попитал КПКОНПИ:

Онези 67 милиона лева, за които Божков твърди, че е дал на трети лица от изпълнителната власт и те са изтеглени от банковата му сметка, те приход ли са за тези трети физически лица или в момента стоят при него чисто счетоводно на каса? Защото ако КПКОНПИ приема, че са на каса, те са напълно достатъчни да си купи не един самолет или яхта, а по три такива.

 

Считам, че по отношение на Васил Божков, Цветан Василев и други бизнесмени, наскоро освободени от арестите в страната по отношение на извършените от страна на КПКОНПИ проверки е налице проява на дискриминация и специално отношение и на база социален статус и обществено положение, което е недопустимо по конституция.

 

Всичко това се корени в част от разпоредбите в ЗПКОНПИ които са противоконституциони.

Така например на всяко едно от властимащите лица по чл.6 от  ЗПКОНПИ неговото имущество (движимо и недвижимо) се оценява и преценява по посочения в документа му за придобиване цена. От друга страна на всички проверявани лица от КПКОНПИ цената на придобитото движимо и недвижимо имущество се определя на база цената му по пазарна стойност, която не е отразената в документа му на придобиване.

Вследствие на тази порочна заложена практика имуществото на властимащите лица се оценява по стойност посочена в документите за придобиването ми, а на всички проверявани лица по чл. 108 от ЗПКОНПИ по пазарни и хипотетично определени стойности.

 

Господа управляващи, по чл.6 от ЗПКОНПИ вие, които сте потенциални клиенти на прокуратурата и КПКОНПИ, ще ви бъде ли интересно когато вашето имущество на стойност от 300 000 лева и „законно придобито” констатирано при проверка на декларацията ви подадена пред КПКОНПИ и проверена от тях внезапно се окаже незаконно придобито със стойност от 1 500 000 лева?

Или тогава ще ползвате заложеният от законодателя за властимащите по чл.6 от ЗПКОНПИ  - ПОРТАЛ ЗА СПАСЕНИЕ, че вече ви е била извършена проверка и е констатирано в предходен момент от КПКОНПИ, че имуществото ви е законно.

А как ще се чувства КПКОНПИ при тази двойственост и раздвоеност да прилага различни методики и критерии за оценка и анализ спрямо субекта който проверяват.

Нима не е дискриминация прилагането на различни принципи, методики и критерии за оценка на приходи, разходи и доходи спрямо властимащите лица по чл.6 от ЗПКОНПИ и част от НАРОДА (проверяваните лица по чл.108 от ЗПКОНПИ).

Пример в тази насока са всички извършени и медийно известни проверки на лицата: Цветан Цветанов, Владислав Горанов, Пламен Георгиев и др. политически лица и фигури.

Относно порочната практика на КПКОНПИ, като бивш служител на тази институция, бих посочил и един реален пример отпреди време.

При проверка на имуществото на бизнесмена Христо Ковачки се докладва на председателя, че е установено и намерено имущество за 30 млн лева. Отговорът беше, че не е достатъчно. После се докладва намерено имущество за 60 милиона, 100 милиона, 120 милиона и така до 144 милиона, когато беше заявено „стига толкова“.

По този порочен начин е установено и грандомански неоснователно нараснало имуществото и оттам иска на КПКОНПИ срещу  Цветан Василев, Васил Божков и други бизнесмени, проверявани от комисията с цел правене на стъкмистика и ПР акции, а не статистика и реални отчети.

 

Адв. Атанас Черногорски,

Бивш член на комисията

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4029 |21.02.2021 Атанас Зафиров: Опция като управление на БСП с ГЕРБ не съществува. Социалистите ще водим позитивна кампания . 25| 4082 |20.02.2021 Атанас Шопов ще е водач на листата на Републиканци за България в Пазарджик . 31| 14614 |19.02.2021 Доц. Атанас Мангъров: Най-дразнещото е, манипулират данните, за да плашат хората . 35| 6278 |18.02.2021 Доц. Атанас Мангъров: Ще предложа да се уволни НОЩ, ако стана депутат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads