Реклама / Ads
12| 3286 |17.05.2023 НОВИНИ

Зам.-министър Дечев: Има класически уестърн ”Добрият, лошият и злият”. Има и филм само с лоши

.
Източник: Евроком: стопкадър
Проблемът не е личностен. Той е и системен. Само със смяна на сега заемащите тези позиции, с някакви нови лица, проблемът няма да се реши. Това отдавна сме го говорили - и аз, и Съюзът на съдиите, и министър Крум Зарков. Изисква се и промяна в Конституцията.Това заяви в предаването ”Честно казано с Люба Кулезич” дългогодишният съдия и настоящ зам.-министър на правосъдието Емил Дечев.
 

По думите му има изход от сегашната ситуация, в която българската прокуратура е изпаднала.

 

"Аз за себе си съм видял изход от тази криза. Утре, в 14.15 ч. правната комисия трябва да разгледа един законопроект в парламента. Аз съм дълбоко убеден, че този законопроект може да помогне да се излезе от тази дълбока криза, в която сме изпаднали. Този законопроект предвижда няколко неща. Аз лично не знам в друга европейска държава такъв случай, в който заместникът на главния прокурор да твърди, че се страхува за живота, давайки за пример друг човек. Проблемът не е личностен. Той е и системен. Само със смяна на сега заемащите тези позиции, с някакви нови лица, проблемът няма да се реши. Това отдавна сме го говорили - и аз, и Съюзът на съдиите, и министър Крум Зарков. Изисква се и промяна в Конституцията. Само с промяна на личностите, нещата няма да се променят", коментира Дечев.

 

Според него в момента гледаме един филм, в който няма добри герои.

 

"Има класически уестърн - "Добрият, лошият и злият". По-скоро това е филм без добри,  само с лоши! Шестимата членове на ВСС, които поискаха освобождаването на Гешев, те ден преди това гласуваха по друг начин. От друга страна, имаме г-н Сарафов, който заявява, че се страхува за живота си. В България законодателството не дава възможност главният прокурор да бъде разследван. В нашия законопроект ние предвиждаме вместо следовател да се ръководи разследване от висш съдия на върховно ниво, който временно да бъде назначаван за прокурор и който да ръководи разследването. Ние предвиждаме завишен съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува съдебни производства. Много често сме свидетели на случаи на отказ от образуване на съдебни производства", отбеляза заместник-министърът на правосъдието.

 

Запитан дали сме свидетели на дълбокото морално разложение на системата, адвокат Дечев каза, че за да има промени в системата, трябва да има промяна и на Конституцията на държавата.

 

"Виждате в последните 2 парламента не може да се събере мнозинство за избор за председател на Народно събрание. Какво остава за промяна на Конституцията. Ако нищо не се направи, ще стане още по-лошо. Това, което се случи в последните дни, може да ни се стори детска приказка в сравнение с това, което ни очаква в бъдещите дни", категоричен бе той.

 

По думите му топката е в народните представители. Ако те гласуват този законопроект, ще има светлина в тунела.

 

"Съгласно този законопроект, за освобождаването на главния прокурор ще са необходими 13 от 25 гласа. Друга разпоредба в законопроекта - ние предвиждаме парламентарната квота във ВСС да бъде променена. Ние смятаме, че идеята на тази парламентарна квота е тя да бъде общественият коректив вътре в управлението на съдебната система, за да не допуска тази система да се самозатваря и да не става безотговорна. Ако тези промени се реализират, ние бихме могли сравнително лесно в един скорошен порядък от 2-3-4 месеца ние бихме могли да излезем от тази криза. Ще започне някакъв процес на нормализиране", допълни юристът.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2592 |24.04.2023 Зам.-министър Шушков: Близо 8000 км пътища са дефектни . 3| 3034 |21.04.2023 Зам.-министър Модева: Туристите искат да преживеят „пълен културен шок“ . 1| 2993 |13.04.2023 Зам.-министър Крум Неделков: Подготвяме мерки за защита на българските производители . 0| 3421 |06.04.2023 Седем браншови организации настояват за оставката на земеделския зам.-министър Тодор Джиков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads