Реклама / Ads
5| 8805 |07.09.2021 НОВИНИ

Адв. Емил Георгиев: Помагам на прокуратурата да си състави следващото съобщение по казуса с 500к

.
Емил Георгиев
Помагам на прокуратурата да си състави следващото съобщение по казуса с 500к: Във връзка с множество запитвания от медии и предвид високия обществен интерес, след разрешение на наблюдаващия прокурор, Специализираната прокуратура (СП) предоставя следната информация:
 

Специализирана прокуратура се самосезира по повод публично изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-ото Народно събрание.


Извършена е проверка по реда на чл.145, ал.1, т. 1 и 2 от ЗСВ с предмет изясняване на обстоятелствата по съдържанието на проведен между народни представители от 46-ото Народно Събрание разговор, с оглед установяване на данни за престъпление от общ характер. В хода на проверката са снети обяснения от Т. Й. Х, Р. П. В. и Т. Д. Т. За установяване на действителното съдържание на видеозапис от охранителни камери е назначена техническа експертна справка. Изискани са справки за имуществено състояние от НАП и КПКОНПИ.


Анализът на събраните материали по преписката сочи следното:
Не се установява проведеният на 12-ти август 2021 г. между В. и Д. разговор да е бил с предмет предлагане на дар или облага в твърдяния размер на 500 000 лв за упражняване на влияние при вземане на решение. В подкрепа на това заключение са постъпилите от НАП и КПКОНПИ данни относно имущественото състояние на Д.


По отношение на изразените от В. в негово телевизионно участие твърдения за направен от Д. коментар по адрес на друг народен представител от 46-ото Народното събрание, не се установени данни за извършено престъпление от общ характер.


След анализ на събраните в хода на проверката материали, наблюдаващият прокурор е достигнал до извод за липсата на достатъчно данни, въз основа на които може да се направи основателно предположение за осъществен състав на престъпление от общ характер. Поради това се е произнесъл с постановление за отказ от образуване на досъдебно производство.


В обобщение, следва да се акцентира, че, както е посочено в постановлението на прокурора от Специализирана прокуратура, ПРБ е призвана да следи за спазване на законността и да привлича към наказателната отговорност извършилите престъпления от общ характер лица.

 

Гражданската отговорност, етичните норми за поведение на народните представители и всякакъв друг вид отговорности се осъществяват при различни условия. Това няма отношение към наказателния процес, наказателната репресия и се реализира от други субекти, а не от органите на съдебната власт и по реда на НПК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3219 |05.09.2021 Още успехи в спорта! Лазар Пенев и Емил Нейков са европейски шампиони по гребане . 4| 3330 |01.09.2021 Емил Радев: Възможно е и джихадисти да преминат границата. България не може да се справи сама с мигрантската вълна . 8| 3547 |23.08.2021 Емилия Милчева: Ако кандидатите за власт не се споразумеят за еврозоната и за шеф на БНБ, няма смисъл да крепят паянтов кабинет . 6| 5348 |13.08.2021 Емил Хърсев: Подозирам, че НС няма да разгледа актуализацията на бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads