Реклама / Ads
4| 2666 |01.04.2024 НОВИНИ

МВР обясни назначаването на Гергана Божанова

.
Гергана Божанова по време на участието й в риалитито "Къртицата"
МВР излезе с позиция относно заповедта за назначаването на Гергана Божанова, съпруга на Мартин Божанов – Нотариуса, в ГДБОП. От ведомството потвърдиха за назначаването й.
 

"Във връзка с нестихващите опити за неверни внушения и злепоставяне на Министерството на вътрешните работи по отношение на твърдения за умишлено отбягване на   отговора дали Мартин Божанов е бил нещатен сътрудник на МВР, категоричното становище е формулирано в Приложение № 1 т. II. 3 и  5 към чл. 25 от Закона за зашита на класифицираната информация.

 

Дали едно лице Е ИЛИ НЕ Е доброволен сътрудник на органите на МВР представлява ДЪРЖАВНА ТАЙНА по смисъла на Закона, разгласяването на която е наказуема по смисъла на чл.357, ал.1 от Наказателния кодекс. Същевременно не съществува правна възможност за защита от наказателно преследване на лице, приело доброволно сътрудничество с МВР.

 

В отговор на често изтъквания упрек кой и кога е назначил съпругата на Божанов в структурите на МВР прилагаме копие от заповедта за нейното назначаване.

 

Вменяването на вина на Министерството на вътрешните работи за бездействие по отношение на ефективното противодействие на престъпления, свързани с купуване на гласове по време на местните избори, то категоричният отговор се съдържа в публикуваната в интернет-страницата на МВР статистика от проведените последни избори.

 

Недоумение буди и въпросът защо шест месеца по-късно се извежда спекулативно заключение, с което се омаловажава трудът на хилядите служители, ангажирани в охраната на изборния процес и борбата с т.нар. купен вот. Нека припомним и факта, че точно в този период „неработещата“ система въведе новия момент – използване на специализирано приложение Географска информационна система „Изборни процеси“ – инструмент, създаден да подпомага МВР при произвеждането на избори.

 

Обръщаме внимание и на факта, че провеждането на изборния процес и неговата организация по закон е възложена на Централната избирателна комисия. Правомощията на МВР са строго регламентирани и се отнасят до охраната на изборния процес и недопускане на престъпление против политическите права на гражданите", съобщават на сайта си от МВР.

 

Припомняме ви, че “Нотариуса” беше едно от главните действащи лица на разследването, което показа как посредници в съдебната система искат на Ивайла Бакалова 100 000 евро, за да пуснат от ареста приятеля й Веселин Денков. Закритата вече спецпрокуратура му повдигна обвинение за ОПГ за лихварство. В интрревю за ФрогНюз от 2022г. Ивайла Бакалова споделя: “Отдавна зная, че жената до Мартин Божанов работи в ГДБОП, но никой не обръща внимание на този съществен факт”.

 

Докато ГДБОП се оглавява от Любомир Янев, в службата за първи път се провежда външен конкурс за разследващи полицаи. 

 

Подобно нещо никога преди това не се е случвало в историята на ведомството, тъй като до този момент винаги се е държало новопостъпилите да имат солиден опит в самата институция, а така също в професионалната си биография да са записали безспорни успехи. Смята се също така, че самият Янев има роднинска връзка с главния прокурор Иван Гешев, ексръководител на специализираната прокуратура.

 

На въпросния конкурс действа като магнит за юристите. На него се явяват около 30 човека. Само четирима измежду тях се оказват избраниците. Така в стратегическото звено по разследване, от чиято работа зависят изхода на делата срещу организираните престъпни групи, попадат бивш воден спасител, ексохранител, служителка в ЧСИ-кантора и въпросната любима на “Нотариуса”.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2614 |01.04.2024 Вдигат цените на пътните такси по магистралите в Гърция . 0| 2557 |01.04.2024 "Опенхаймер" в Япония: как бе приет филмът в единствената страна, преживяла ужаса на ядрената атака? . 18| 69403 |01.04.2024 Николай Слатински: Ако путинистите превземат властта, България ще стане една голяма Буча. Европа е в беда! . 3| 2584 |01.04.2024 CNN: Хакери са откраднали базата данни с информация за руски затворници, за да отмъстят за смъртта на Навални

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads