Реклама / Ads
9| 8415 |31.01.2023 НОВИНИ

Адв. Людмил Рангелов даде акъл как може да бъде сменен главния прокурор

.
Адв. Людмил Рангелов
В последните дни в медиите се говорят начини за осъществяване на наказателно преследване на главния прокурор. Проблемът не е само в наказателното преследване, контролът не се състои само във възможността да бъде наказателно, а да се отчита, да речем, пред Народното събрание. Той и сега може да го прави, но това трябва да бъде задължително и от указанията, които получава, да следват неговите задължения, за да може да се види дали той по конституция наистина си изпълнява съвестно работата.
 

Защото там е записано, в една от точките е записано, че ако не може да се справя с работата, сериозно не може да се справя и се проваля, той също тогава може и да бъде освободен. Това каза адв. Людмил Рангелов.

 

Обвинител номер едно трябва да се отчита пред НС и това да е задължително, подчерта юристът


Основната потребност от съдебна реформа, касаеща прокуратурата, произтича от необходимостта за механизъм за контрол на главния прокурор. Защото, ако ползва монопола на абсолютна безотчетност и ненаказуемост – то това се изражда в чувство за безнаказаност, смята адвокатът.


Съдебна реформа не може да се извърши без промени в конституцията. На венецианската комисия, на което се позовават сега вносителите на законопроекта в Министерски съвет, буквално е казано следното: Българският законодател ще се изправи пред трудностите да намери равновесие между две задачи. От една страна да се съобрази с изискванията на европейската конвенция за правата на човека, тълкувана от европейския съд по правата на човека, и от друга страна, изискванията на конституцията, тълкувана от Конституционния съд на Република България. Значи, и Венецианската комисия провижда, че този този контрол може да се направи само за да бъде наистина институционално гарантиран и може да се направи само чрез промени в конституцията, допълни адв. Рангелов пред Нова телевизия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3753 |28.01.2023 Очаквано: ДСБ даде зелена светлина за предизборна коалиция с ПП . 5| 3130 |25.01.2023 Столтенберг приветства решението на Германия да даде танкове на Украйна . 10| 4762 |22.01.2023 Корнелия Нинова: Румен Радев предаде българските социалисти . 2| 3610 |20.01.2023 Красимир Манов: Кабинетът “Донев” тихомълком даде на фирми на Ковачки разширението на “Чирен”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads