Реклама / Ads
4| 5926 |15.01.2019 НОВИНИ

Адв. Л. Рангелов: Претърсваните адвокати може да осъдят България в Европейския съд

.
Определението, с което съдът е допуснал това претърсване, не подлежи на контрол, на обжалване. И ако колегите решат да търсят защита в Европейския съд по правата на човека, то едно такова тяхно действие ще намери решение в този съд и България може да бъде осъдена.
 

Това заяви зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет адвокат Людмил Рангелов, коментирайки претърсването на адвокатски кантори на 19 декември във връзка с "Дунарит".

 

Законът не предвижда специална защита на адвокатските кантори. Предвижда защита на определени вещи и документи, които се намират в адвкатската кантора- това са адвокатски книжа, компютър. В тази част законът не допуска да бъдат копирани, четени, още по-малко изземвани материали, обясни той.

 

В този случай, определението, с което съдът е решил да се извърши претърсване,  изрично забранява на органите зда изземват тези вещи, които имат характеристиката, за която споменах. Но дали това е спазено, не мога да кажа, посочи адвокатът.

 

Висшият адвокатски съвет на 21 декември излезе с декларация, достатъчно конкретна и категорична, че ако са допуснати такива нарушения на закона за адвокатурата, те са недопустими. Тази декларация стана повод за среща във ВКП, на която ние получихме разяснения и документи за обстоятелствата, които са наложили такива действия, посочи още той.


На пръв прочит е недопустимо  поемните лица да са там, ако са колеги на разследващите, разясни той. Според Рангелов като нарушение може да се посочи и извършването на обиските през нощта.

 

Ние следим процесите около тези действия. Вчера се получи официално оплакване от колегите, чиито кантори са обискирани. Следим тази тема, защото това е светая светих на адвоката - това са документи свързани с клиента, завърши адв. Рангелов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4815 |10.01.2019 Адвокати на корабната компания: Съдебните решения за „БАДР“ са в полза на либийска страна . 7| 5991 |09.01.2019 Адвокати от тарашените кантори: Иззеха личните ни електронни подписи и този на „Дунарит“ . 0| 7906 |04.01.2019 Адвокати: Прокуратурата неправомерно се намесва в дейността на адвокатурата . 2| 4874 |04.01.2019 Адвокати с изявление за нарушаването на неприкосновеността на адвокатските кантори (видео)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads