Реклама / Ads
1| 4377 |26.11.2022 НОВИНИ

Адв. д-р Мария Петрова срещу Майчин дом – Дело на годината

.
Мария Петрова
Делото „Майка на дете с Даун срещу Майчин дом“ – адв. д-р Мария Петрова, бе удостоено с наградата Дело на годината на 2022 г. Toва стана на състоялата се снощи тържествена церемония по връчване на X Национални награди за правосъдие.
 

Наградите на Балканската медийна асоциация, с подкрепата на Международния адвокатски съюз, Адвокатските колегии в страната, Камарата на нотариусите, Българска съдийска асоциация и Асоциацията на синдиците в България се връчват се връчват от 2013 година насам за дело, което освен обществен отзвук, е допринесло за развитие на правото и запазване на обществения интерес, съобщи lexmedicanews.com

 

Сред номинираните в категорията бяха делото „Йоан Матев“ – адв. Станислава Каракужева; „Делото за захарта“ – адв. Татяна Дончева, адв. Ивета Анадолска, адв. Илко Димитров; Делото „Майка на дете с Даун, Майчин дом“ – адв. Мария Петрова; делото „Теди Джорджо срещу полицията“ – адв. Бранимир Балчев, адв. Анелия Иванова; делото „Авторските права на Чудомир“ – адв. Атанас Костов.

 

Делото Н.Б. срещу Национална генетична лаборатория – Майчин дом

Делото започва през 2015 г. когато ищцата твърди е лишена от правото си на информиран избор и вследствие на неправилно взето и интерпретирано генетично изследване е била принудена да роди дете с тежки малформации и синдром на Даун.

И пред трите съдебни инстанции ищцата е представлявана от адв. д-р Мария Петрова, специалист по медицинско, здравно и фармацевтично право. 

 

Ищцата получава справедливост едва на трета инстанция пред ВКС, тъй като СГС и САС в крайните си съдебни актове приемат, че ищцата е следвало да положи по-висока степен на дължима грижа, усъмнявайки се в различния пол на плода, за който е информирана от наблюдаващия лекар (чрез ултразвуково изследване) и  резултатите от генетичното изследване.

 

Делото е допуснато до касационно обжалване с поставен въпрос: „Когато по делото се установи, че поведението на лицето се намира във фактическа каузалност с причинените вреди, следва ли съдът да прецени това поведение с оглед дължимата на пострадалия /кредитора/ грижа, за да го оцени като годен да изключи отговорността на делинквента /неизправния длъжник фактор?“.

 

Съдебните решения на СГС и САС са демонстрирали очевидна необоснованост, тъй като съдът е стигнал до изводи, които противоречат на медицинската наука, а именно, че образното изследване- ултразвук е с по-висока диагностична стойност от генетичното изследване и че грижата на добрата „бременна“ или добрия лекар, проследяващ бременността, налага същите да се усъмнят в резултата от ДНК анализа и да предприемат допълнителни действия по уточняване на разминаването.

 

ВКС е оборил тези изводи, като е решил, че ищцата е извършила всичко изискващо се от нея- редовно е ходела на прегледи, за да проследява бременността и е направила всички изследвания и консултации, към които е била насочена от проследяващия бременността ѝ лекар. След като няма действие или бездействие на ищцата, което да е в причинна връзка с настъпилия вредоносен резултат, то няма основание да се приеме, нито че тя е съпричинила вредоностия резултат, нито че с бездействието си е прекъснала причинната връзка между неправомерните действия и бездействия на служители на ответника и на проследяващия бременността ѝ лекар. Медицинските лица, а не пациентът, са тези, които трябва да предизвикват правенето. назначаването на допълнителни и изясняващи изследвания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2865 |22.11.2022 Без съгласие за обезщетенията за майчинство и преизчисляването на пенсиите на тристранния съвет . 0| 3157 |21.11.2022 Адв. Петрова: Не е законно болниците да изискват бележка от кръводарителя . 0| 2840 |21.11.2022 Мария Касимова-Моасе: Театърът е по-голям от нас. Със сигурност няма нужда от ПР-ки . 6| 19372 |17.11.2022 Мария Сълкова: Честит рожден ден, Били! Рано или късно ще има „Правосъдие за всеки“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads