Реклама / Ads
66| 101163 |28.07.2021 ПОЛИТИКА

Адв. Петър Илиев е новият премиер на България?

.
Петър Илиев
В кулоарите на парламента и в медийното пространство се завъртя името на адвокат Петър Илиев като най-вероятен нов премиер на България. Докторът по право и почетен консул на Барбадос не е член на нито една партия, няма необходимост и да бъде лустриран. Той бе предложен от ИТН за служебен правосъден министър в несъстоялото се правителство на Николай Василев.
 

Припомняме, че Илиев е лауреат на приза „Адвокат на годината“, който му бе връчен от бившия служебен премиер на Радев проф. Огнян Герджиков.


Илиев е завършил магистърска степен по право в СУ "Св.Климент Охридски", специализирал английско търговско право и право на ЕС в Бъкингамския университет във Великобритания. Има специализация и по американско право в Ню Йорк. Владее оанглийски, испански и руски език.


Той е главен асистент в Юридическия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски” от 2006 г. досега. Преподава „Конституционно право“, „Организация на правозащитните институции“ и „Правата на човека в юриспруденцията на българските съдилища“.


Петър Илиев e управляващ съдружник на Адвокатско дружество "Илиев и Партньoри". Адвокатското дружество е отличено за най-добра кантора на 2020 г. в Националните награди за правосъдие. Самата кантора съществува от 16 г. и се ангажира с конституционното дело срещу промените в Закона за личните данни преди години, за които се смяташе, че ограничават свободата на изразяване и журналистическата свобода и установяват предпоставки за противоконституционна цензура и автоцензура (при приемането законодателство в синхрон с GDPR – б.р.). КС отмени въпросния текст от закона като противоконституционен. Кантората и Илиев специализират в конституционното право и участват в искания до КС и изготвяне на становища.


Илиев е бил член на научно-изследователски проекти и екипи. Участвал е в научните колективи на редица научно-изследователски проекти по различни правни въпроси.


Организирал правната страна на референдума на Станислав (Слави) Трифонов от 2016-а, сложил основата на "Има такъв народ", по думите на самия лидер.


Основател и председател е на няколко бизнес организации - Канадско-българската търговска камара, Българската икономическа камара и Карибско-българския бизнес клуб.
Бил е зам.-председател на Британско-българската търговска камара. Петър Илиев ръководи Консулството на Барбадос в Република България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6294 |20.07.2021 Поетесата Маргарита Петкова: Новият парламент ще е като стария, нагли са някои политици . 2| 3930 |20.07.2021 Петър Витанов: Няма човек в БСП, който да е доволен от изборния резултат. Необходими са сериозни реформи . 51| 17232 |11.05.2021 Стефан Янев е новият премиер на България, вижте състава на служебния кабинет . 6| 8086 |19.04.2021 Анализаторът Зорница Илиева за Фрог: София между „тука има-тука нема” , пожарите в Украйна и на юг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads