Реклама / Ads

0| 3072 |22.03.2022 НОВИНИ

Адв. Величков: Разследванията тепърва започват. Радостта на ентусиазираните агитки в Банкя е преждевременна

.
Адв. Велислав Величков, Източник: БГНЕС
”От петък насам са загубени вече четири дни, в които прокуратурата можеше да действа, вместо да се обяснява”. Това каза адв. Велислав Величков, председател на Инициатива “Правосъдие за всеки”, пред ФАКТИ. Повод за думите му беше продължаващото подхвърляне на топката с разследването на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, започнало от ареста на тримата миналия четвъртък.

Освен МВР и прокуратурата, вече и съдът участва във въпросното подхвърляне, като в началото на разговора адв. Величков обясни какви точно действия са били предприети и какво е последвало от тях.

 

“Днес съдът върна топката в прокуратурата и им каза: “Играйте сега с топката, защото по правилата на играта това е ваша работа. След като има образувано досъдебно производство и не сте го прекратили, сте длъжни да извършите под ваш контрол и по ваши указания съответните процесуално-следствени действия. Топката се върна обратно в прокуратурата”, посочи адвокатът.

 

“На 17 март, в четвъртък, е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Първото процесуално действие по него е било разпитът на премиера Кирил Петков, както се разбра. В момента това досъдебно производство съществува, то не е прекратено. Разпитаните лица по това досъдебно производство са получили качество на свидетели по него. Сега то трябва да се развие, да се види има ли данни за извършено престъпление и установени ли са извършителите на това деяние, за да бъдат привлечени под наказателна отговорност в досъдебното производство и да се продължат процесуално-следствените действия под ръководството на прокуратурата. Министър Рашков съвсем основателно продължава да внася материали, където им е мястото засега. Тяхното място засега е определено Софийска градска прокуратура, доколкото лицата, спрямо които се води разследване, са заемали министерски постове в предходното управление. Ако са налице данни за организирана престъпна група, тъй като Специализираната прокуратура все още не е закрита, би следвало компетентността да отиде там”, обясни адв. Величков.

 

“Предстоят много интересна седмица-две, в които ще се види дали прокуратурата най-после тръгва в посока реално да разследва - не да бойкотира разследването, а да разследва. Какво ще се установи в това разследване, съвкупността на доказателствата, които се съберат, закрепят и анализират, вече е отделен въпрос”, заключи той.


Вчера Европейската прокуратура потвърди получаването на няколко сигнала от България, съдържащи “сериозни твърдения за извършени измами с европейски средства и системна корупция по отношение на висши публични служители”. Разследванията продължават, беше съобщено. Попитан за възможната роля на Европейската прокуратура, адв. Величков посочи следното:

 

“Не мисля, че някой на ниво министър-председател, министри, висши длъжностни лица би си позволил да спекулира с името на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Факт е, че имаше среща между министър-председателя и г-жа Кьовеши като ръководител на Европейската прокуратура и тя бе по покана на нашия премиер. Факт е, че новината от Европейската прокуратура след тази среща е, че има 120 сигнала от България, които касаят злоупотреба с европейски средства, пране на пари и евентуално търговия с влияние и корупционни престъпления. Да не забравяме, че корупционните престъпления също се разследват от Европейската прокуратура, ако застрашават финансовите интереси на Европейския съюз.

 

Числото 120 е много голямо за една година работа на Европейската прокуратура. Вчерашното съобщение, че вече се проверява участието на висши длъжностни лица - такова изявление не се прави случайно, ако Европейската прокуратура не е започнала разследващи действия по въпроса. Естествено, това не се случва бързо. Компоненти тук са европейските делегирани прокурори в България - 9 души. Изключена е компетентността на българската прокуратура и ръководната роля на главния прокурор”.

“Злоупотребата с европейски средства в последните години вероятно е в големи размери. Вероятно има замесени доста длъжностни лица. Още миналата седмица направих прогноза, че радостта на ентусиазираните агитки в Банкя и около ГДНП е преждевременна. Разследванията - не само това, но и следващите, тепърва започват, продължават и ще се развиват”, категоричен беше той.

 

“В страните, които са се борили успешно с мафията - Италия, Испания, Ирландия, начинът за разкриване на престъпни мрежи и организирани престъпни групи е бил някой от веригата да “пропее” - да улесни своето процесуално положение, като разкрие механизма на кражбата и хората, участвали в нея. Така се е стигало до най-шумните присъди, след най-големите процеси. Тук прокуратурата с обвиняеми не говори. Така, може би съвсем умишлено, не се разплита нито една мрежа. Така мрежите продължават да работят, защото част от тях са изградени на средно изпълнителско ниво и дори да се смени едно правителство, те продължават да действат”, посочи адв. Величков и даде пример с “ин хаус” поръчките, които според него са пряко заобикаляне на закона.

“Имаме доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, в който е установена щета за близо 560 милиона лева. Доказана щета за бюджета от 2014 до 2019 година. Това е известен на прокуратурата факт от лятото на миналата година. Въпросът е защо оттогава досега не е известно да е разпитан финансовият министър, който е принципал и пряко отговаря за Държавната комисия по хазарта. Колко пъти Горанов ще се отървава, без да влезе в реални следствени действия? Това е много интересен въпрос”, коментира адв. Величков.

 

“При г-жа Кьовеши освен думата “независимост”, думата “ефективност” е водеща за професионалната ѝ кариера. Тя много внимателно подбра екипа на делегираните си прокурори, както и хората, които ще работят в Люксембург. Сигурен съм, че е събрала един ефективен екип, който ще извършва съвсем професионално разследващи действия и ще търси бързи резултати”, коментира още той.

 

“Няма спор, че България е най-корумпираната държава в Европейския съюз, че е държавата с най-нисък БВП на глава от населението. В огромна степен това се дължи на грабежите в последните над 20 години. В конкретния случай обаче главният виновник е прокуратурата - защото прокуратурата казва, че знае, че корупцията е в политическото управление на страната. Щом знаете, какво направихте и всъщност не пазехте ли вие схемите с вашето избирателно действие или бездействие?”, попита риторично адв. Велислав Величков.Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 5415 |01.03.2022 US-сенатори с тежка прогноза за Украйна: Най-лошото тепърва предстои . 8| 3496 |23.02.2022 Анализатори: Конфликтът тепърва ще се развива и обхване цялата Донецка и Луганска област . 10| 2652 |22.02.2022 Адв. Величков: Главният ни прокурор е нещо като Путин . 14| 5722 |18.02.2022 Рашков: Прокуратурата нарочно бави разследванията, свързани с Борисов
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ