Реклама / Ads
9| 5401 |11.01.2022 НОВИНИ

Адв. Величков за Гешев: Пълен провал, Слаб 2, отивай си вкъщи

.
Адв. Велислав Величков
Кръгла нула, пълен провал, Слаб 2, отивай си вкъщи. С тези думи адв. Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“ оцени работата на прокуратурата и шефа й Иван Гешев.
 

„Плащаме най-много пари на глава от населението за провалени досъдебни производства и съдебни дела. Гешев се хвали с 97% осъдителни присъди, но това е неговата любима битова престъпност – кой е откраднал на баба пенсията, на дядо телефончето и т.н. В крайна сметка ние имаме главен прокурор, а не битов прокурор. С битовата престъпност се занимават районните прокурори“, припомни той.

 

„Не си спомням правителствата на Бойко Борисов да са притеснявали с нещо прокуратурата. Напротив, осигуряваха й максимален и напоителен комфорт, прехвърляха си топката между КПКОНПИ, прокуратурата и МВР. Имаха някакви граждани по улиците, които притесняваха г-н Гешев. “, отбеляза адвокатът и припомни за множеството сигнали срещу Борисов, които главният прокурор отказа да разследва.

 

„Сега изведнъж се сетиха, че кюлчетата имат серийни номера. Това, от което най-много се притеснява главният прокурор, е небивалата активност на министъра на вътрешните работи в лицето на Бойко Рашков и на част от службите, начело с ГДБОП“, смята адв. Величков.

 

„Една година прокуратурата си спеше и когато заловиха въпросния човек /бел. ред. – обвиняемия за източването на парите от АМ „Хемус“/ изведнъж стана особено активна, но в какво – да няма друг, освен него, който да разказва какво се е случило. Оказва се, че с човека, който се разхожда с 53 млн. /бел. ред. – Борислав Колев/, договорки не може да има, а Гешев е известен с договорките“, добави той.

 

„Да си представя как полицай натиска прокурор е като да си представя как домат натиска прасе“, коментира адвокатът оплакванията на прокуратурата за натиск от страна на МВР.

 

Адв. Величков прогнозира, че мнозинството във Висшия съдебен съвет ще се опита да се договори за оставане до края на мандата /октомври 2022 година/, за да избере следващия главен прокурор. „Името няма да е на човек с високи и професионални нравствени качества, ако го избере този състав на ВСС. Точно тази уговорка е опасна“, предупреди той и заяви, че първо трябва да бъде сменен състава на Висшия съдебен съвет.

 

„Търси се дали следващите 7 години ще имаме главен прокурор, който ще служи на правосъдието и закона или малко по-прикрито ще служи на същите сенчести и олигархични интереси, които стояха зад избора на последните двама главни прокурори“, каза още Величков. Според него Гешев няма да остане, но лошото е да се допусне да бъде избран втори като него.

 

„Ако КПКОНПИ получи разследващи функции и работи не като бухалка, тогава много хора от ГЕРБ ще размислят дали да не подпомогнат промяната, за да не бъдат засегнати от нея“, каза още адвокатът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5492 |08.01.2022 Министър Н. Йорданова за писмото на Гешев: Не е натиск да търсиш отговорност за неизпълнение на закона . 18| 3505 |31.12.2021 Пълен локдаун при настъпващата COVID вълна, прогнозира математик . 0| 3044 |15.12.2021 МВР опровергава Гешев: Повече убийства, по-малко кражби на автомобили през 2021 г. . 11| 4679 |12.12.2021 Поредната бранителка на Гешев: Упреци към прокуратурата винаги ще има

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads