Реклама / Ads
3| 5709 |20.10.2013 НОВИНИ

Адвокат Екимджиев: За "Медузите" трябва да има съд

.
Няма нито юридическа, нито разумна причина тренирани за борба с терористи полицаи да нахлуват със заредени автомати в спалня, където спят две момиченца, децата на Борислав Гуцанов с тяхната майка. Няма никакво оправдание по този начин да бъде арестуван той. Това каза по БНР адвокат Михаил Екимджиев.
 

Беше ясно, че няма как по друг начин да завършат тези дела, освен с осъдителни решения пред Европейския съд в Страсбург. Това дело започна по един позорен начин и завърши по позорен начин за държавата и за сметка на българския данъкоплатец. Нарушено беше правото на Гуцанов и неговото семейство да не бъде подлагано на унизително третиране, нарушена беше неприкосновеността на жилището им. Защото в тази полицейска акция няма нито разумно, нито логическо оправдание, заяви Екимджиев.

Той посочи, че делото е "гарнирано" и с екзотични елементи, които имат своя принос на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. "Той и тогава излезе в неподражаемия си стил след първите часове на тази операция и недвусмислено заяви, че Гуцанов е извършител на престъпление, че е включен в престъпна схема. От гледна точка на правните стандарти това е нарушение на презумпцията за невиновност.

Българските власти тогава нарушиха конвенцията за правата на човека. Най-парадоксалното е, че докато за един министър това може да е разбираемо, неразбираемо е как за един съдия от Варненски съд също излага мотиви, че има извършено престъпление и че срещу Гуцанов има "касателство". Янчо Янков или нещо такова е името на този съдия", каза адвокатът.

Той подчерта, че главният прокурор Сотир Цацаров не е вчерашен, той знае как стоят нещата в България и защо стоят така. "Цацаров има известен принос за това да стоят точно по този начин нещата в България. Когато съдът в Страсбург констатира нарушение на конвенцията, държавата е длъжна не просто да плати обезщетение, тя е длъжна просто да образува наказателно производство, да проведе задълбочено обективно разследване, целящо привличане под наказателна отговорност на длъжностните лица. Да се извърши едно истинско, а не привидно разследване", категоричен е Екимджиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5687 |20.10.2013 Адвокат Менков: Цветанов ще излезе в бяло от обвиненията . 19| 4939 |16.10.2013 Цветанов: Няма да нося отговорност заради "Медузите" на Гуцанов . 112| 7886 |15.10.2013 Станишев: Цветанов да плати 40 000 евро глоба за "Медузите" . 5| 6576 |12.10.2013 Адвокат Марковски: КС не беше прав за Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads