Реклама / Ads
2| 3227 |30.04.2023 НОВИНИ

Адвокат Петър Славов: Натрупва се усещане, че парламентът забравя редовия гражданин

.
Адвокат Петър Славов: Натрупва се усещане за несправедливост в обществото Източник: БГНЕС
”Час по-скоро парламентът трябва да започне да работи по важните законопроекти. Трета седмица още не могат да си уредят дейността. Не е нужно да се чака формирането на редовно правителство.
 

Когато се изберат комисиите, депутатите трябва да започнат разглеждане на законопроекти, които в минали парламенти са минали на първо четене. Да има една базова основа на съгласие, за да се придвижи законодателната дейност".

 

Това каза в ефира на БНР адвокат Петър Славов, член на Висшия адвокатски съвет, бивш депутат.

 

И посочи като важен законопроект, приет на първо гласуване в един от предишните парламенти - намаляването на т.нар. "наказателна лихва" за забавени плащания на гражданите.

 

"Натрупва се усещане за несправедливост у обществото, че парламентът забравя редовия гражданин и не се грижи за неговите интереси".

 

В предаването "Неделя 150" Славов подчерта, че гражданските организации трябва да бъдат активни и да следят всяка стъпка на Народното събрание да си спазва обещанията:

 

"Има внесени поне три законопроекта за защита от домашното насилие. Има предложения за промени в Закона за движение на пътищата. Тези неща не трябва да се забравят от депутатите. Те могат да свикват извънредни заседания, а не да работят лежерно, ако искат хората да са активни и да гласуват на следващите избори".

 

Като положителна черта на парламента той посочи опита за бягство от персонификация на проблемите.  

 

"Трябва антикорупционната комисия да бъде разделена. Хубаво е да спре практиката този орган да се избира от парламента. Не силните на деня да си избират антикорупционния орган и така да могат да го превръщат в политическа бухалка срещу несъгласните с тяхната политика.

 

Да има паритет на представителството в тази комисия, за да не е пряка проекция на политическото мнозинство в парламента. Комисията трябва да бъде конституирана, да има легитимно избрано ръководство".

 

Според него е скандално да не се чува нищо за поправките на поправките на Изборния кодекс.

 

"Това трябва да бъде поставено на дневен ред от партиите на промяната. След като виждаме трансформацията в поведението на ГЕРБ относно законопроекта за отговорността на главния прокурор, да се надяваме, че и тук има преосмисляне", заяви още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2888 |29.04.2023 Петър Витанов: Добре е БСП да обсъжда не само бюджета на държавата, но и този на партията, защото тя е във фалит . 0| 2618 |26.04.2023 Петър Витанов постави въпроси за „коридорите на солидарността“ пред двама еврокомисари в Брюксел . 9| 6303 |24.04.2023 Банков адвокат опроверга Делян Добрев за прането на пари в бг-банка . 2| 3648 |21.04.2023 Петър Тодоров: Аналози на марихуана заляха пазара у нас, продават се в над 1000 магазина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads