Реклама / Ads
3| 6113 |08.10.2021 НОВИНИ

Адвокатът на Кристалина Георгиева проговори: Нарушиха правилата. Не я уведомиха, че е обект на разследване

.
Кристалина Георгиева Източник: БГНЕС
Юристите, проучвали твърденията за фалшифициране на данни срещу управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева, нарушиха правилата на Световната банка, които се отнасят за служителите й, като не я уведомиха, че е обект на разследването и не й позволиха да отговори на направените от тях констатации.
 

Това заяви адвокатът на Георгиева, цитиран от Reuters.

 

В писмо до Изпълнителния съвет на Международния валутен фонд, публикувано в четвъртък, адвокат Лани Брюър от Covington & Burling поиска от директорите да вземат предвид „фундаментални процесуални и материалноправни грешки“ във връзка с доклада от разследването на WilmerHale, адвокатска кантора, наета от борда на Световната банка за проучване на нередности във водещата класация „Doing Business“ на държави според бизнес климата им.

 

В доклада на WilmerHale се твърди, че докато Георгиева е била изпълнителен директор на Световната банка през 2017 г., тя е оказала „неправомерен натиск“ върху служителите на Световната банка да направят промени в данните, които да изведат Китай по-напред, в момент, когато банката търсела подкрепа от Пекин за голямо увеличаване на капитала. Георгиева отрече обвиненията.

 

Новите твърдения на адвокат Брюър, бивш служител на Министерството на правосъдието на САЩ и специален съветник на експрезидента Бил Клинтън по време на процеса по импийчмънт срещу него през 1999 г., идват в момент, когато Георгиева се опитва да убеди борда на МВФ да я подкрепи.

 

Тази седмица бордът интервюира както Георгиева, така и WilmerHale. По-късно днес и ще обсъди отново въпроса.

 

В сряда Георгиева нарече обвиненията, че е притискала персонала да прави промени в данните, „възмутителни и неверни“ и каза, че някои от изявленията й са извадени от контекста от WilmerHale. Тя публично публикува своето продължително изявление пред борда в четвъртък.

 

„Г-жа Георгиева никога не е била уведомявана, че е обект на разследване, или е получавала възможност, както е гарантирано от Правилника на персонала 3.00, да прегледа и отговори на констатациите на доклада“, пише адвокатът й Брюър.

 

В доклада на WilmerHale се казва, че първоначалната част от разследването е фокусирана върху служителите на борда съгласно Кодекса за поведение на служителите на борда, различен набор от правила от правилата за персонала, посочени от Брюър.

 

„Проведохме нашето разследване, спазвайки всички приложими правила на Световната банка“, се казва в изявление по имейл от фирмата WilmerHale. „Д -р Георгиева беше уведомена, че нашият доклад ще бъде представен на Управителния съвет на Световната банка и че Световната банка може да разкрие всяка предоставена от нея информация“.

 

Превод: Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3216 |08.10.2021 Бордът на МВФ заседава по казуса с Кристалина Георгиева . 14| 4694 |07.10.2021 Ще отсече ли САЩ главата на Георгиева заради Китай? . 10| 6481 |07.10.2021 Кристалина Георгиева заяви, че била подведена от адвокатската кантора „Уилмър Хейл“ . 4| 3179 |06.10.2021 Кристалина Георгиева се изправя на разпит пред МВФ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads