Реклама / Ads
19| 8732 |18.07.2019 НОВИНИ

Адвокатите на Кристиян: В ГДБОП часове наред са го притискали да се признае за виновен

.
Часове наред в ГДБОП са притискали Кристиян да се признае за виновен и то без присъствието на адвокат. Ако в полицият имат доказателства срещу него, защо ще го правят? Обвинението е от 4 реда, в които няма нищо. Някой го е натопил. Той е страхотен професионалист. Това разкриха пред БТВ адвокатите на 20-годишният младеж, задържан за хакер атаката срещу НАП. Ето какво разказаха работодателят и защитниците му:
 

Работодател:

В самото начало на събитията аз бях до Кристиян. Вторник следобед дойдоха колегите от ГДБОП. Ние си сътрудничим от много време с полицаите. Помислих, че идват, за да им съдействаме. Ние много често си помагаме. Учим клиентите си на киберзаплахи.

 

Неприятната изненада беше, когато ние ги поканихме в офиса, а те попитаха къде работи Кристиян и ми показаха белезниците. Кристиян беше там. Бе изненадан. Но се държа спокойно. Казаха, че е заподозрян, за източване на данни от НАП. Свободно общувахме с господата от ГДБОП. Странно е, че имаха много бързо информация за извършителя. Те са били заедно по много конференции с Кристиян. Работили са съвместно с Кристиян. Цялата операция продължи 5-6 часа. Иззеха служебния компютър. Преди да дойдат адвокатите, ние говорихме свободно с господата от ГДБОП. Казаха, че действат по сигнал, получен на техния сайт. Не вярвам, че Кристиян го е направил.

 

Кристиян е страхотен професионалист. Този човек може да свърши много работа и под напрежение. Мога да разчитам на 100 процента на него. Изключително интелигентен е. Не търси популярност. В нашият бизнес, отсрещната страна ни оторизира да правим каквото трябва. Има си правила. Кристиан е технически най-добия служител. Раздава се на 100 процента. Той работи изключително много. Ние сме 100 процента зад него. Той на 17 години е показал, че той познава принципите на етичното хакерство. На мен в медиите ми идва повече, като го наричат хакер. Той перфектно познава принципите и ги следва. Той има достъп до безценни данни. Ние му имаме пълно доверие. Имаме пълен контрол върху трафика. Той е набеден. Той изглежда като перфектната жертва. Беззащитен е. ГДБОП го уважават заради това, което знае.

 

 

Адвокатите споделиха шокиращи неща:

Ситуацията се разви по порочен начин. Абсурдно е да бъде обвинен с 4 реда мотиви. Ние научихме от пресата какви доказателства имат. Ние в древния Рим ли сме? Какво се случва? Няма нищо в документите. Обвинението е най-тежкото възможно, за да се задържи в ареста. Но както е формулирано, е абсурдно.  По време на задържането имаше дребни пороци, ние сме ги отбелязали в съда, но няма да помогнат на никого. Кристиян изглеждаше раздразнен, но не притеснен. Цялата ситуация беше абсурдно. Те търсят удобния. Разгледах  логфайла. В него има кирилица на едно име и път до директория в майкрософтска система. Името отгоре е изписано на кирилица. Никой айти специалист не пише на кирилица. Той не ползва Уиндоус. Това, което се е случило е извършено от аматьор.

 

Кристиян казва, че работи по сериозни проекти и са го натопили. Проблемът е обвинението. Не зная защо прокуратурата иска мярка за задържане? В тази система няма годишни данъчни декларации. И аз мога да си кръстя машината „Крис“. Този файл е служебен, писан от някой. Името на лога може да се променя. Файлът е текстов и може да се поправя по всяко време. Може да го кръстя Иван и да арестуват Иван. Пет часа изземаха един лаптоп. Вчера бяхме заедно с него. Беше се успокоил. Имаше контакт с майка си. Това му даде увереност, че нещата вървят добре.

 

Той сподели, че цяла нощ са се опитвали да го накарат да си признае някакви факти. Искали са да признае ,че той е извършил това деяние. Изрично е записано в протокола, че четири часа са се опитали да го убеждават, че той е извършил това. Казали са му, че ако не го направи, ще има последствия за него. И това без присъствието на адвокат. Неприятно е да му се съсипе живата, без да е извършил нищо. Казал е че не може да признае нещо, което не е извършил. Обещали са му, че ще бъде освободен, ако той се признае за виновен.

В петък има мярка. Моето мнение е, че трябва да му свалят обвиненията. Това е подигравка със системите за сигурност на държавата. Разчитам на справедливостта на съда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5936 |17.07.2019 От фирмата на Кристиян: Той обучаваше ГДБОП на киберсигурност, друг го е натопил . 0| 4023 |24.06.2019 Спецпрокуратурата и ГДБОП разследват група за трафик на мигранти . 1| 3975 |16.06.2019 Бобов дол е без интернет след акцията на ГДБОП . 2| 4704 |14.06.2019 Жители на Гоце Делчев протестират, акция на ГДБОП ги остави без телевизия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads