Събота, 21 Октомври 2017, 17:11
Frognews
2| 3257 |22.10.2016

Адвокатският съвет: В правова държава дилемата ”права или сигурност” не съществува

.
Вътрешният министър не мисли като адвокатите
Висшият адвокатски съвет разпространи позиция срещу принудителното връщане на седем турски граждани, в която пише, че ”върховенството на закона и спазването на правата на човека от всички власти са единствена гаранция за индивидуалната и обществена сигурност”.
Според адвокатите в правовата държава не съществува дилемата "права или сигурност". Позицията е във връзка с изказването на председателя на парламента и кандидат за президент от ГЕРБ Цецка Цачева, която в четвъртък заяви, "националният интерес на държавата е пред отделни права".

В началото на седмицата турски медии съобщиха, че България е върнала седем турски граждани, които са били обявени там за подръжници на Фетулах Гюлен. Оттогава МВР излага противоречива информация по случая. Според адвокатския съвет експулсирането е станало в нарушение на закона.

"Длъжни сме да напомним, че принудителното връщане на чужди граждани без ясни правни основания крие реален риск за нарушаване на чл. 3 на ратифицираната от Република България Конвенция за защита правата на човека и основните свободи. В тази разпоредба се съдържа абсолютната забрана за нечовешко и унизително отнасяне и изтезания. Това означава, че българските власти са длъжни не само да се въздържат от такива действия, но и да не предават лица, намиращи се на територията на нашата страна, на държави, в които тези лица биха били застрашени от нечовешко и унизително отнасяне", пише в писмото.

Адвокатите напомнят, че само в правова държава само съд може да разгледа казусите, поставящи пред властите тежки етични и правни дилеми.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова смята, че МВР се е справило и не е нарушило закона при предаването на седмината мъже. Според нея турските граждани са имали два пъти възможност да поискат убежище в България, ако бягат от политически репресии- веднъж пред румънските власти и веднъж пред българските, което не е направено.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Пламна подножието на Рила 0| 21 |21.10.2017 . За изнасилване на момиче, ром плаща 6000 лв. глоба 0| 166 |21.10.2017 . Джамбазки: Ако Сърбия не изпълни ангажименти към нас, ще искаме вето за приемането й в ЕС 0| 282 |21.10.2017 . НАТО може да не устои на руска агресия към източния фланг, алармира ”Шпигел” 0| 600 |21.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах