Реклама / Ads
61| 4829 |08.07.2011 НОВИНИ

Адвокатският съвет: Цветанов обижда и унижава съдиите

.
Изявленията на министъра рушали устоите на държавата и надхвърлят всички предели на обществената търпимост.
 

Още от началото на мандата на правителството вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов възприе поведение, което грубо нарушава Конституцията и законите на Република България, се казва в обръщение на Висшия адвокатски съвет, отправено до президента, председателя на НС, до председателите на парламентарните групи. Писмото е публикувано на сайта на съвета и е подписано от председателя на съвета Даниела Доковска.

Нататък пише дословно: "Той системно обругава публично независимия български съд, руши доверието в него, създава атмосфера на омраза към съдебната институция и упражнява натиск за постановяването на удобни за полицията актове. Г-н Цветанов си позволява да обижда и унижава съдиите, които не се съобразяват с неговата истина, а преди няколко дни отправи към тях скандална заплаха, че ще назовава полицейските операции с техните имена, когато не удовлетворяват направените искания за задържане под стража. В едно от последните си интервюта г-н Цветанов се оплака от „перфектната стиковка на адвокати и съдии”, която определи като „симбиоза на организираната престъпност с правораздаването у нас”.

Изявленията на г-н Цветанов рушат устоите на държавата и надхвърлят всички предели на обществената търпимост. Неприкрито се накърняват конституционните принципи за правовата държава и разделението на властите, нарушава се презумпцията за невиновност, прокламирана от Конституцията, българското законодателство и международните актове, по които Република България е страна.

Съюзът на съдиите нееднократно апелира за преустановяване на това недопустимо поведение
. Европейската асоциация на съдиите установи, че „нереалистичните очаквания за тежки присъди, предположенията и дори обвиненията на министъра на вътрешните работи за корупция и липса на компетентност от страна на съдиите излагат на риск независимостта на съдебната система и сериозно нарушават върховенството на закона.”. Специалният докладчик на ООН по правата на човека и независимостта на съдии и адвокати г-жа Габриела Кнаул заяви, че се оказва натиск върху съда да не зачита презумпцията за невиновност. Какво още трябва да се случи, за да реагират държавните органи и институции срещу погазването на правовия ред от един министър, който преди да встъпи в правомощията си, е изрекъл: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната…”?

Висшият адвокатски съвет, който представлява близо 12 000 адвокати
, се обръща към Вас с настоятелно искане да упражните конституционните си правомощия и да спрете рушенето на държавността и демокрацията.
Вие дължите това усилие на България", завършва писмото.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 6278 |08.07.2011 Цв. Цветанов за Ал. Петров: Не коментирам лице с предявено обвинение . 36| 5048 |06.07.2011 Цветанов: България е на крачки от Шенген . 10| 5345 |05.07.2011 Цветанов награди "отличниците" в МВР . 27| 5100 |04.07.2011 Правозащитници искат главата на Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads