Реклама / Ads
2| 3114 |05.10.2022 НОВИНИ

АЕЖ: Журналистите не бива да се оставят да бъдат мачкани от политиците

.
Асоциацията на европейските журналисти – България призовава за солидарност срещу опитите колеги да бъдат мачкани и обиждани от политиците. Възмутително е поведението на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, който в сряда се опита да гони журналисти от сградата на Българската телеграфна агенция.
 

Призоваваме всички репортери да са крайно критични към подобни действия и в никакъв случай да не позволяват на политик да се саморазправя с техни колеги. Особено когато не му се случва за първи път.

 

АЕЖ застава изцяло зад репортерката от „Дневник" Ралица Фичева, която беше подложена на недопустимо унижение от ръководството на „Възраждане".

Обръщаме се към ръководството на Българската телеграфна агенция с настояване да вземе отношение по случая и да разясни какви правила трябва да следват политическите партии на нейна територия. 

 

Обръщаме се и към ръководствата на обществените медии и най-гледаните телевизии с въпрос дали ще продължат да толерират предоставянето на несъразмерно ефирно време на политици, на които им липсва базисно уважение не само към журналистите, но и изобщо към демократичния и правов ред.

 

Според проучване на платформата "Лъжеш ли", по време на предизборната кампания най-много време трите най-големи телевизии bTV, Nova и БНТ са предоставили именно на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, в топ 10 на кандидатите с най-много минути в ефир е и още един представител на партията. Същото проучване показва, че представители на партията са и на челните места по разпространяване на неверни твърдения в рамките на кампанията. Припомняме, че това е партия, която разпространява дезинформация по теми като опазване на общественото здраве и национална сигурност. 

 

Призоваваме всички колеги да бойкотират подобни политици, каквито сме имали и в миналото, но на последните избори не събраха и един процент и се превърнаха в маргинали, на които никой не обръща внимание. Убедени сме, че това ще е съдбата и на поредния, който си позволява да напада журналисти и уважавани медии, но трябва ли отново да го търпим с години?

 

АЕЖ използва случая да изрази и цялостното си разочарование от начина, по който политиците общуваха с медиите по време на кампанията и в изборната нощ. В предизборната кампания кандидатите за подкрепата на българските граждани дължаха на обществото лидерски дебат, проведен пред журналисти. Такъв дебат, уви не се състоя. В изборната нощ лидерите на най-големите партии трябваше да отговарят на журналистически въпроси в рамките на пресконференции, каквито се организираха някога в НДК и се провеждаха по реда на подреждане на политическите сили. В една здрава демокрация журналистите трябва да имат възможност да задават въпросите си в среда, в която тези въпроси могат да бъдат чути и да получат внимателен отговор. Вместо това репортерите са принудени да преследват политиците, да се бутат и надвикват, за да зададат въпросите си или пък просто да коментират мисли на политиците, споделени не пред медии, а в социалните мрежи.

 

Напомняме на всички партии в новоизбраното Народно събрание, че носят отговорност за подобряването на медийната среда и за възстановяването на нормалното политическо говорене пред медии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2817 |02.10.2022 Руски рапър се самоуби след повиквателна за мобилизация: Не съм готов да убивам! /видео/ . 2| 2937 |25.09.2022 Станишев: Левицата да държи технологиите в човеколюбива рамка и да се възползваме от възможностите им . 10| 19655 |21.09.2022 Лъжи, финтове, кафяви медии и дори Каспаров няма да върнат Борисов на власт. Това го убива . 0| 2691 |18.09.2022 Адмирал Ефтимов: Всички се нуждаем от придобиване на ново въоръжение и техника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads